Παρασκευή, 12 Απρ.
24oC Αθήνα

Μακρόν, μάθε… γαλλική ιστορία από τον άρχοντα (Ερντογάν)!

Μακρόν
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Να μάθει… γαλλική ιστορία καλεί τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Αρχάριο στην πολιτική” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τον να μάθει “την ιστορία της χώρας του” αφού το Παρίσι αποφάσισε να θεσπίσει μια ημέρα μνήμης για τη “γενοκτονία των Αρμενίων” το 1915.

Είπα στον Μακρόν: είσαι ακόμη αρχάριος στην πολιτική, μάθε πρώτα την ιστορία της χώρας σου” υποστήριξε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι A-Haber.

Ο Ερντογάν και τα… μαθήματα στον Μακρόν

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος απαρίθμησε τις αποικίες της Γαλλίας και τις σφαγές στις οποίες συμμετείχαν οι Γάλλοι, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την Αλγερία, την Ινδοκίνα, ακόμη και τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανάρτησε αμέσως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τον “κατάλογο” αυτόν.

“Μακρόν, κατ’ αρχάς, ακύρωσε το (σ.σ. την ημέρα μνήμης). Δεν υπάρχει γενοκτονία στην ιστορία μας” συνέχισε ο Ερντογάν, καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο να χρησιμοποιεί “με περίσκεψη τη λέξη αυτή”.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα τιμήσει στις 24 του μηνός “μια εθνική ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας”. Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν συστηματικά από τον στρατό της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως η Άγκυρα αρνείται τον όρο αυτό, κάνοντας λόγι για σφαγές και από τις δύο πλευρές και για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του λιμού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Αξόι κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι θέσπισε αυτήν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις