Κόσμος

Μάλτα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τον πρωθυπουργό Μουσκάτ να παραιτηθεί

Την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ ζήτησε η επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μάλτα.

Η αποστολή βρίσκεται στη Μάλτα για να εξετάσει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην χώρα μετά το σκάνδαλο για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Ο Μουσκάτ έχει υπερασπισθεί την διαχείριση της έρευνας για την δολοφονία της δημοσιογράφου στη Μάλτα και έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί τον επόμενο μήνα για να δώσει χρόνο στο Εργατικό Κόμμα να επιλέξει νέο ηγέτη.

Όμως, η Σόφι Ιν΄τ Φελντ, που ηγείται της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Μάλτα, δήλωσε ότι δεν έχει πεισθεί μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Μουσκάτ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Οουεν Μπονίτσι.

«Πιστεύω ότι όλοι παραδέχονται, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι έχει διαπράξει ορισμένα σοβαρά σφάλματα κρίσης και θα έλεγα ότι το να παραμείνει περισσότερο από όσο χρειάζεται είναι ακόμη ένα σφάλμα κρίσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Μουσκάτ και Μπονίτσι δεν έκαναν κανένα σχόλιο μετά τις συνομιλίες τους με την αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που έχει χαρακτηρισθεί «ένα WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος είχε αναλάβει το κομμάτι για την Μάλτα της δημοσιογραφικής έρευνας των Panama Papers και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας (και σημερινό υπουργό Τουρισμού) Κόνραντ Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

Η αστυνομία απήγγειλε το Σάββατο κατηγορίες κατά του Γιόργκεν Φένεκ, του πλουσιότερου επιχειρηματία της Μάλτας και ιδιοκτήτη της 17Black, κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι μέλη του στενού κύκλου του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ είναι οι εντολείς της δολοφονίας.

Η οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου και επικριτές της κυβέρνησης ζητούν την άμεση παραίτηση του Μουσκάτ, λέγοντας ότι παραμένοντας προστατεύει φίλους και συνεργάτες από την έρευνα. Ο ίδιος το αρνείται.

Το σκάνδαλο έχει ρίξει την σκιά της αμφιβολίας στα διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας της μικρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Μάλτα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλοι οφείλουμε να τηρούμε τους ίδιους κανόνες και μπορούμε να συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνον εάν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Η βάση για την εμπιστοσύνη αυτή δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή», δήλωσε η Σόφι Ιν΄τ Φελντ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, έχουν ήδη γίνει «καλές» διμερείς συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία, χώρες που είναι επίσης μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ένας βαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 χωρίς φορτίο εκτοξεύεται δοκιμαστικά από το υποβρύχιο USS Nebraska
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο
Ο Τραμπ συγκρίνει τον εαυτό του με Κένεντι και Λίνκολν: «Έχω πολλούς που με σημαδεύουν, δεν ξέρω πόσο ακόμη θα ζω»
Ο Τραμπ σχολίασε για πρώτη φορά το τελευταίο περιστατικό, όταν νεαρός εισβολέας στο Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα, τραυματίστηκε θανάσιμα από τους ανθρώπους της ασφάλειας του Προέδρου
Ντόναλντ Τραμπ
Σύντροφος του βαρόνου ναρκωτικών στο Μεξικό τον «πρόσδωσε» και οδήγησε τις αρχές στην «κρυψώνα» του - Η σύλληψη και η εκτέλεση του «Ελ Μέντσο»
Ο «Ελ Μέντσο» θεωρήθηκε το μεγαλύτερο «βραβείο» που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η μεξικανική κυβέρνηση, καθώς έδειξε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι είναι προσηλωμένη στην καταστολή των καρτέλ
Αστυνομία του Μεξικού μετά τη δολοφονία του «Ελ Μέντσο»