Κόσμος

Μεγαλοπρεπές άδειασμα στον Τραμπ: Δεν θα “χτυπήσουμε” πολιτιστικά μνημεία του Ιράν

Η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ σε 52 «κλειδωμένους» στόχους στο Ιράν, ανάμεσά τους και ιστορικά μνημεία προκάλεσε σάλο. Και ανάγκασε ακόμη και τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να «αδειάσει», μεγαλοπρεπώς μάλιστα, τον πρόεδρό του.

Ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν διεμήνυσε ο Μαρκ Έσπερ, μερικά 24ωρα μετά τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ.

Click4more Στην γενέτειρα του Κασέμ Σουλεϊμανί η σορός του Ιρανού στρατηγού – Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ορκίζονται εκδίκηση!

Σε ερώτηση αν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Έσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απάντησε «αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία όπως αρχαιολογικοί χώροι από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης (υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σουηδία: Διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του αεροδρομίου του Γκέτεμποργκ μετά τον εντοπισμό drone
Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις του την Πέμπτη, μετά την εμφάνιση ενός ή περισσότερων drone στον εναέριο χώρο – Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
drone
Γαλλία: Ο Δήμος του Παρισιού κλήρωνει τάφους δίπλα στον Τζιμ Μόρισον, τον Όσκαρ Ουάιλντ και άλλες ιστορικές προσωπικότητες
Οι Παριζιάνοι που θα κληρωθούν θα πρέπει να αποκαταστήσουν ταφικά μνημεία «στην αρχική τους μορφή», με αντάλλαγμα μια παραχώρηση σε τρία από τα πιο γνωστά κοιμητήρια της γαλλικής πρωτεύουσας
Το νεκροταφείο Pere-Lachaise στο Παρίσι
Σομαλία: Το πλήρωμα του ελληνικού τάνκερ είναι «καλά στην υγεία του» μετά την επίθεση πειρατών
Το δεξαμενόπλοιο Hellas Aphrodite, με σημαία Μάλτας και ελληνικών συμφερόντων, δέχθηκε επίθεση από πειρατές σε απόσταση 550 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Σομαλίας, ενώ μετέφερε βενζίνη προς τη Νότια Αφρική
Φορτηγό πλοίο