Κόσμος

Μέρκελ: Παίρνει κεφάλι για τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής!

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ πήρε προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ανάδειξη της τοπικής Βουλής και της τοπικής κυβέρνησης που διεξάγεται την Κυριακή, κατέδειξε μια δημοσκόπηση.

Η έρευνα της YouGov, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sat.1 NRW, φέρει την CDU να συγκεντρώνει το 31% και το SPD στο 30%.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι η CDU κατέγραψε άνοδο 4 εκατοστιαίων μονάδων και το SPD υπέστη πτώση 6 μονάδων σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα

Μετά τις οδυνηρές ήττες του σε άλλες δύο τοπικές ψηφοφορίες φέτος, το SPD θέλει να διατηρήσει την εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ώστε ο Μάρτιν Σουλτς να βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση στη μάχη του με τη Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία την 24η Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου εδρεύει περίπου το ένα τρίτο των σημαντικότερων εισηγμένων εταιρειών, ιστορικά επηρεάζουν τις ισορροπίες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το 2005, η συντριπτική ήττα του SPD του τότε καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ τον εξώθησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές—στις οποίες ηττήθηκε από την Άγγελα Μέρκελ.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ζει πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας, την εξουσία ασκεί ένας αριστερός συνασπισμός SPD-Πρασίνων. Όμως η υποχώρηση της απήχησης των οικολόγων (7%) συνεπάγεται πιθανότατα ότι ο συνασπισμός αυτός διανύει τις τελευταίες του ημέρες.

Τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) όσο και το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκονται στο 9%, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) στο 8%, το αντισυστημικό κόμμα των Πειρατών στο 2% ενώ ένα 4% δηλώνει πως θα ψηφίσει «άλλους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στρατηγικές αντιπροσωπείες για ένα ραντεβού με πολλαπλά διακυβεύματα
Διπλωματία, οικονομία, άμυνα και διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία: οι δύο πρόεδροι φτάνουν με ομάδες υψηλού επιπέδου, καθώς η έκβαση της συνόδου μπορεί να αναδιαμορφώσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
1