Κόσμος

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μην τιμωρείτε τη Ν. Αφρική – Οι διπλωμάτες είχαν έρθει από αλλού»

Να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής ζήτησε ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Μογκουέτσι Μασίσι…

Τονίζει, ότι κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον στη χώρα, είχαν πάει εκεί από την Ευρώπη.

Η Όμικρον, που έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής και να λάβουν και άλλα μέτρα για να την περιορίσουν.

Ενώ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά η Όμικρον, η Νότια Αφρική στις 25 Νοεμβρίου και η η Μποτσουάνα μια ημέρα αργότερα ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια νέα παραλλαγή της οποίας οι μεταλλάξεις ήταν διαφορετικές από το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα.

Η Νότια Αφρική έχει επίσης παραπονεθεί ότι τιμωρείται επειδή εντόπισε έγκαιρα το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μιλώντας σε συνέντευξη στο CNN χθες βράδυ. «Οι διπλωμάτες ήρθαν από έναν αριθμό χωρών…και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φθάσουν στην Μποτσουάνα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε «Πράγματι».

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ερευνά ορισμένες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Η Όμικρον εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου.

Η χώρα έχει έως τώρα ανακοινώσει πάνω από 20 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

Πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει κρούσματα Όμικρον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS