Κόσμος

“Μήνυμα” Ερντογάν λίγο πριν το τετ α τετ με Τσίπρα: Εκδώστε τους “8”

Μερικές μέρες απομένουν μέχρι τη συνάντηση που θα έχουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας φρόντισε να στείλει, εμμέσως, ένα μήνυμα την Αθήνα: απαίτησε ξανά την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που θεωρεί πραξικοπηματίες.

Το βράδυ της Τετάρτης (30.01.2019) συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνεδρίαση έγινε μερικά 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, στις 5 Φεβρουαρίου και περιείχε «μηνύματα» αλλά χωρίς καμία αναφορά στην Ελλάδα.

[read4more]

Στο ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπάρχουν οι συνήθεις αναφορές στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Το «μήνυμα», όμως, που θέλησε να στείλει ο Ερντογάν αφορά στους «τρομοκράτες» που έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό. Όπως οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί τους οποίους οι Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα.

Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει άμεση αναφορά ούτε στην Ελλάδα ούτε στους «8». Αναφέρεται όμως ότι «είναι απαράδεκτο ότι ορισμένες χώρες δεν εκδίδουν μέλη τρομοκρατικής ομάδας (σ.σ. όπως θεωρείται το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος) που φυγοδικούν και των οποίων η επιστροφή (στην Τουρκία) προβλέπεται από τις διεθνείς Συνθήκες».

Βασικά, το ανακοινωθέν κάνει αναφορές στις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία και στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας» στη Βόρεια Συρία (στην Ιντλίμπ και τη Μανμπίτζ), δηλαδή στη μάχη κατά των Κούρδων της περιοχής.

Στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος, έρχεται και η αναφορά στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Εκεί, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα, όπως τονίζεται, η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την προφύλαξη των δικαιωμάτων της, τα οποία προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες.

Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία στη Συρία: Εφτασαν τους 22 οι νεκροί - «Άνοιξε πυρ και μετά πυροδότησε εκρηκτικά»
Αυτόπτης μάρτυρας, είπε πως «κάποιος μπήκε στην εκκλησία με όπλο» κι άρχισε να ρίχνει αδιακρίτως. Όταν πιστοί «προσπάθησαν να τον σταματήσουν», πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί
Η τρομοκρατική επίθεση στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Ντουεϊλάα της Δαμασκού
2
Νετανιάχου: «Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων μας, όταν εκπληρωθούν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες με το Ιράν»
«Δεν έχω αμφιβολίες ότι πρόκειται για ένα καθεστώς που θέλει να μας εξαφανίσει και για τον λόγο αυτόν ξεκινήσαμε αυτήν την επιχείρηση» τονίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου 7