Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μπλίνκεν: Η Ρωσία ετοιμάζει κάποιο πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και με χρήση χημικών όπλων

Μπλίνκεν: Η Ρωσία ετοιμάζει κάποιο πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και με χρήση χημικών όπλων

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου», περιγράφοντας ένα σενάριο επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί «επικείμενη».

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για τον αποτρέψω» είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απάντηση στις σημερινές δηλώσεις μου θα είναι νέες αρνήσεις εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα (…) ότι «Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, να το πει με σαφήνεια, να το πει ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο και στη συνέχεια να το αποδείξει στέλνοντας τους στρατιώτες της, τα άρματα, τα αεροσκάφη, στους στρατώνες και τις βάσεις τους και στέλνοντας τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε. «Τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτή τη δέσμευσή ή την άρνηση δέσμευσης», πρόσθεσε.

Click4more: Μπάιντεν: Η Ρωσία προετοιμάζεται – Ζήτημα χρόνου η επίθεση στην Ουκρανία

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι» οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλάει για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Δηλώνοντας ότι κατανοεί τον σκεπτικισμό εκείνων που θυμούνται τα περασμένα λάθη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει τόσες λεπτομέρειες «με την ελπίδα ότι αν τις μοιραστεί με τον κόσμο» θα ωθήσει τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου».

Κατά τον Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση: αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός» για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, ένα σκηνοθετημένο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πολιτών ή ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».

«Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι «συναγερμοί» εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η ρωσική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας. Και μετά «θα ξεκινήσει η επίθεση», πρόσθεσε. «Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία, οι τηλεπικοινωνίες θα διακοπούν, οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπλοκάρουν ουκρανικές υπηρεσίες-κλειδιά», είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό το σενάριο καταστροφής. «Κατόπιν, άρματα και στρατιώτες θα προωθηθούν εναντίον στόχων-κλειδιών που έχουν ήδη καθοριστεί».

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις