Κόσμος

Μπλοκάρει και η Βουλγαρία την ένταξη της ΠΓΔΜ;

Οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας στις προκλητικές ενέργειες της ΠΓΔΜ...

…εναντίον των γειτόνων της είναι κεντρικό θέμα του σημερινού Τύπου. Τα βουλγάρικα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως αυστηρή προειδοποίηση της Βουλγαρίας προς την ΠΓΔΜ, τα όσα είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος. Ο Γκιόργκι Παρβάνοφ αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, περί “Μακεδόνων του Βαρδάρη, του Πίριν και του Αιγαίου”. Είπε χαρακτηριστικά, ότι η υποστήριξη της Σόφιας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν είναι άνευ όρων, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά της χώρας.

Τα δημοσιεύματα δίνουν έμφαση και στη σύσταση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ότι «η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το πνεύμα και το γράμμα των αξιών της ειρήνης, του αμοιβαίου σεβασμού και του εποικοδομητικού διαλόγου που είναι στη βάση της καλής γειτονίας, η οποία κυριαρχεί στην “Ευρώπη χωρίς σύνορα”.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, χαρακτήρισε σήμερα τις εδαφικές διεκδικήσεις της ΠΓΔΜ ως “παράδοξες και παράλογες”.

Σε ολοσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας ‘Τρουντ” δημοσιεύθηκε και η δήλωση του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, για την πάγια θέση της Αθήνας υπέρ της ανάγκης εποικοδομητικού, ειλικρινή και ουσιαστικού διαλόγου. Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του μετέδωσαν και τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά βουλγαρικά ΜΜΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έξαλλος ο Τραμπ με δημοσιογράφο του NBC που τον ρώτησε για το αεροσκάφος «δώρο» από το Κατάρ – «Είσαι ντροπή, καλύτερα να επιστρέψεις στο στούντιο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τον Πίτερ Αλεξάντερ «ανόητο» και «ηλίθιο», λέγοντας πως δεν είναι αρκετά έξυπνος για δημοσιογράφος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Το σόου που στήνει ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και οι παγίδες στους ξένους ηγέτες - Ποιος θα τολμήσει να ξαναπάει στον Λευκό Οίκο
Η πρωτοφανής συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του ενδέχεται να ωθήσει ξένους ηγέτες να το ξανασκεφτούν προτού αποδεχθούν μία πρόσκληση από εκείνον και κινδυνεύσουν με δημόσια ταπείνωση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα στο Οβάλ Γραφείο