Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μπόρις Τζόνσον κατά BBC! Το κατηγορεί για μεροληψία και απειλεί με διακοπή επιχορήγησης

Μπόρις Τζόνσον κατά BBC! Το κατηγορεί για μεροληψία και απειλεί με διακοπή επιχορήγησης
photo Reuters

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεσπαθώνει και μετά τον εκλογικό του θρίαμβο στράφηκε κατά του BBC, το οποίο κατηγορεί για μεροληψία.

Συγκεκριμένα ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορεί το BBC πως μερολήπτησε κατά των Τόρις στις πρόσφατες εκλογές, απειλώντας το δημόσιο μέσο ενημέρωσης ότι θα αποσύρει την επιχορήγηση.

Μάλιστα ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να επανεξετάσει την χρηματοδότηση του BBC και έβαλε στο στόχαστρο τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία αποτελούν την κυριότερη πηγή εσόδου του οργανισμού, που απασχολεί περισσότερους από 2.000 δημοσιογράφους ανά τον κόσμο.

Ο Τζόνσον, που διαθέτει πλέον μεγάλη πλειοψηφία στην βρετανική βουλή, έχει την ευχέρεια να μειώσει το ύψος του τέλους – που σήμερα ανέρχεται σε 154,50 λίρες (178 ευρώ) ετησίως- κατά την προσεχή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με το BBC, που προβλέπεται να γίνει το 2022.

Μέχρι τότε, ο Μπόρις Τζόνσον εξετάζει την μετατροπή του αδικήματος που συνιστά η μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους με προβλεπόμενο πρόστιμο ύψους 1.000 λιρών (1.183 ευρώ) σε πταίσμα, με χαμηλότερο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας Guardian, δεδομένου ότι το 6% των νοικοκυριών δεν καταβάλλει το τέλος, αυτό θα μεταφραζόταν σε διαφυγόντα έσοδα 200 εκατομμυρίων λιρών (237 εκατομμυρίων ευρώ). Ωμός θα έκανε πιο εύκολο το έργο των δικαστηρίων, καθώς περί τα 130.000 άτομα διώχθηκαν το 2018 για μη πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους.

Η “εκδίκηση” του Μπόρις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προσάπτει στο BBC έλλειψή

αντικειμενικότητας στην κάλυψη της προεκλογικής του εκστρατείας και υπερβολική δημοσιογραφική κάλυψη για περιστατικά που δεν ήταν ευνοϊκά για τους Τόρις.

Έκτοτε, ο Μπόρις Τζόνσον απαγόρευσε στους υπουργούς του να εμφανίζονται στην εκπομπή «Today», την εμβληματική πρωινή εκπομπή του BBC Radio 4. Αποκαλούμενο χαϊδευτικά «auntie» (θεία) από τους Βρετανούς, το BBC αποτελεί θεσμό και δέχεται συχνά επιθέσεις.

«Από την εποχή της Θάτσερ, οι συντηρητικές κυβερνήσεις προσπάθησαν συστηματικά να κόψουν την χρηματοδότησή του», λέει η Jean Seaton, καθηγήτρια Ιστορίας των Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ. «Αλλά αυτό που είναι αυτή την στιγμή επικίνδυνο είναι ότι και το Εργατικό Κόμμα επιτίθεται στο BBC», πράγμα ασυνήθιστο, προσθέτει.

Για παράδειγμα ο βουλευτής των Εργατικών, Άντι ΜακΝτόναλντ δεν δίστασε να κατηγορήσει το BBC πως έπαιξε “σκόπιμα” ρόλο στην βαριά ήττα του κόμματος.

«Εάν το BBC πιστεύει ότι συμπεριφέρθηκε κατά αντικειμενικό τρόπο, πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη», δήλωσε την Δευτέρα σε ένα από τα ραδιοφωνικά δίκτυα του BBC.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις