Τετάρτη, 21 Φεβ.
14oC Αθήνα

Να αφυπνίσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ οι δηλώσεις Τραμπ περί προστασίας των συμμάχων από ρωσική απειλή ζητά η Εσθονή πρωθυπουργός

Να αφυπνίσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ οι δηλώσεις Τραμπ περί προστασίας των συμμάχων από ρωσική απειλή ζητά η Εσθονή πρωθυπουργός

Φωτιές στις χώρες του ΝΑΤΟ άναψε η δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα παρότρυνε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει σε μια χώρα – μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Σήμερα ήταν η σειρά της πρωθυπουργού της Εσθονίας και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αντιδράσουν στις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ.

Οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ πρέπει να αφυπνίσουν τα μέλη της συμμαχίας που δεν έχουν επενδύσει πολλά στην άμυνα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

«Νομίζω, ό,τι είπε ο υποψήφιος για την προεδρία στην Αμερική είναι επίσης κάτι που μπορεί να αφυπνίσει κάποιους από τους συμμάχους που δεν έχουν κάνει τόσα πολλά» είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Μέτσολα από την πλευρά της είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα.

Η Μέτσολα προσέθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα «ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης (…) ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να μπορούμε να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι κάθε δήλωση αυτού του είδους πρέπει να αναγνωρίζεται με τον κίνδυνο που εγκυμονεί, αλλά και μια σταθερότητα από την πλευρά μας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «φρικτά και ανισόρροπα» τα σχόλια που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη μη προστασία συμμάχων του ΝΑΤΟ απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις