Κόσμος

Νέα Υόρκη: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε συναγωγή στη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής Χάνουκα

Στη σύλληψη ενός άνδρα που πυροβόλησε έξω από συναγωγή στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, προχώρησε η αστυνομία. Εκατομμύρια Αμερικανοί εβραίοι άρχισαν να γιορτάζουν τη Χάνουκα, που διαρκεί οκτώ μέρες και οκτώ νύχτες.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, ένας άνδρας τέθηκε υπό κράτηση στην πρωτεύουσα Όλμπανι, αφού πυροβόλησε έξω από συναγωγή της πόλης, χωρίς πάντως να υπάρξει κανένας τραυματισμός.

Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια εβραίοι στις ΗΠΑ άρχισαν να γιορτάζουν τη Χάνουκα, ένας «ύποπτος 28 ετών», κάτοικος της περιοχής όπου βρίσκεται η συναγωγή, κινήθηκε προς τον χώρο λατρείας με «πολύ ύποπτο τρόπο», ανέφεραν οι αρχές της Νέας Υόρκης.

Ο νεαρός «πυροβόλησε επανειλημμένα» και «έκανε απειλητικές δηλώσεις» έξω από τη συναγωγή Temple Israel, σύμφωνα με την Κάθι Χόκουλ, η οποία απέφυγε να επιβεβαιώσει αν όντως φώναξε «λευτεριά στην Παλαιστίνη», όπως ανέφερε η εφημερίδα «Times Union», επικαλούμενη πηγές της στην αστυνομία.

Η Δημοκρατική κυβερνήτης, στρατευμένη στον αγώνα εναντίον του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και στην προστασία των 2 εκατ. και πλέον Αμερικανών εβραίων στην πολιτεία της, εξέφρασε την ανακούφισή της που «δεν τραυματίστηκε κανένας».

«Η ασφάλεια των Νεοϋορκέζων εβραίων δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Κάθε αντισημιτική ενέργεια είναι απαράδεκτη», τόνισε, με φόντο την αύξηση των προπηλακισμών και των επιθέσεων εναντίον εβραίων στις ΗΠΑ.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης (20 εκατ. κάτοικοι) «απορρίπτει το μίσος, τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία», διαβεβαίωσε η κυρία Χόκουλ, αναγγέλλοντας πως η αστυνομία θα τεθεί «σε κατάσταση συναγερμού» τις οκτώ ημέρες και νύκτες που γιορτάζεται η Χάνουκα.

Η Κάθι Χόκουλ, όπως και ο Έρικ Άνταμς, ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, που βρίσκεται κάπου 250 χιλιόμετρα νότια από την Όλμπανι, έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις υποστήριξης στο Ισραήλ και στους αμερικανούς εβραίους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

Στη μεγαλούπολη με 8,5 εκατ. κατοίκους ζουν σχεδόν δυο εκατομμύρια εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι.

Ο κ. Άνταμς διευκρίνισε από την πλευρά του πως τα μέτρα ασφαλείας θα «ενισχυθούν» γύρω από τα μενορά, κηροπήγια με οκτώ κλάδους, που τοποθετούνται συχνά σε δημόσιους ανοικτούς χώρους.

Η Χάνουκα είναι μία Εβραϊκή γιορτή κατά την οποία τιμάται η αναστύλωση του Ιερού Ναού στην Ιερουσαλήμ, την εποχή της Εξέγερσης των Μακκαβαίων κατά των Σελευκιδών. Η γιορτή της Χάνουκα διαρκεί οκτώ νύχτες και οκτώ μέρες, με αφετηρία την 25 ημέρα του μήνα Κισλέβ, σύμφωνα με το Εβραϊκό Ημερολόγιο (σούρουπο της 7ης Δεκεμβρίου – βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου 2023). Είναι γνωστή ως εορτή των Φώτων, επειδή ανάβεται μία ειδική λυχνία με εννέα βραχίονες, που ονομάζεται μενορά ή χάνουκα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη και ολική εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν – Αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός η Τεχεράνη
«Ευχαριστώ τις ένοπλες δυνάμεις που πολέμησαν μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί - Ο όρος του Ισραήλ, ο ρόλος του Κατάρ και η ευχή του Τραμπ «εκεχειρία για πάντα»
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 59 δευτερόλεπτα
Το Ιράν είχε ενημερώσει και τις ΗΠΑ αρκετές ώρες πριν εκτοξευτούν οι πύραυλοι στο Κατάρ
Το Εμιράτο ενημέρωσε τη νύχτα ότι ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος του, που είχε κλείσει μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της βάσης Al Udeid το Ιράν
Η αεράμυνα του Κατάρ αναχαιτίζει πυραύλους του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
«Η χρήση των αμερικανικών βάσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» λέει η Μελόνι
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης -το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- ζήτησαν εγγυήσεις ότι η Ιταλία δεν θα πάρει μέρος, με κανέναν τρόπο, στις συρράξεις
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο