Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: «Τρομοκρατική» η επίθεση στο σούπερ μάρκετ στο Όκλαντ – Επηρεασμένος από τον ISIS ο δράστης

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν «βίαιο εξτρεμιστή», αφού επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Όκλαντ. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, έχουν τραυματιστεί, με τους τρεις να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

«Ένας βίαιος εξτρεμιστής εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Νεοζηλανδών», επεσήμανε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο δράστης έχει καταγωγή από τη Σρι Λάνκα και ζούσε στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 10 χρόνια, εξάλλου ήταν ένα πρόσωπο γνωστό «σε πολλές υπηρεσίες» εδώ και πέντε χρόνια, πρόσθεσε η ίδια.

Ο άνδρας εξουδετερώθηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την ώρα που εξαπέλυσε την επίθεση, σημείωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι αυτός είχε εμπνευστεί από τον ISIS. «Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν ειδεχθές, ήταν φρικτό, ήταν κακό. Διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι μια θρησκεία», υπογράμμισε η Άρντερν. «Μόνο ο δράστης φέρει την ευθύνη για την ενέργεια αυτή».

Σύμφωνα με την ίδια, και οι έξι τραυματίες πιστεύεται ότι είναι πελάτες του σούπερ μάρκετ, ενώ η υπηρεσία ασθενοφόρων Σεντ Τζον ανακοίνωσε ότι από αυτούς οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την πλευρά του ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Άντριου Κόστερ τόνισε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, καθώς ο άνδρας έδρασε μόνος του.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media δείχνει πελάτες του σούπερ μάρκετ New Lynn στο Όκλαντ λίγο μετά την επίθεση. «Υπάρχει κάποιος εδώ που κρατά μαχαίρι (…) έχει μαχαίρι», ακούγεται να λέει μία γυναίκα. «Κάποιος μαχαιρώθηκε».

Ένας φύλακας ζήτησε από τους πελάτες του καταστήματος να φύγουν λίγη ώρα αφού ακούστηκαν περίπου έξι πυροβολισμοί.

Δείτε βίντεο:

https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1433667763516715050?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1433667763516715050%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FTheInsiderPaper2Fstatus2F1433667763516715050widget%3DTweet

Εξάλλου αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι είδαν αρκετούς ανθρώπους να κείτονται στο πάτωμα με τραύματα από μαχαίρι. Άλλοι δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και έτρεξαν να βγουν από το σούπερ μάρκετ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πανικόβλητους πελάτες να τρέχουν έξω από το σούπερ μάρκετ αναζητώντας καταφύγιο.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιθέσεις αφού ένας υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής σκότωσε 51 ανθρώπους σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς τον Μάρτιο του 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πυρά» από το Ισραήλ για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά – «Είναι μια ανταμοιβή για τη τζιχαντιστική Χαμάς»
«Το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί κανένα αποσπασματικό και φανταστικό κείμενο που επιχειρεί να το αναγκάσει να αποδεχτεί αδικαιολόγητα σύνορα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ 1
Μαχμούντ Αμπάς: Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Βρετανία είναι ένα «ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μιλά για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη, ενώ ένας σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός αντιδρά καλώντας σε άμεση προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς
Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος - «Η Χαμάς δεν έχει κανένα μέλλον, ούτε σε κυβέρνηση ούτε στην ασφάλεια» λέει ο Κιρ Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
28
Βατικανό: Ο πάπας Λέων εκφράζει την αλληλεγγύη του με τη «μαρτυρική γη» της Γάζας
Από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας υπενθύμισε ότι κανένα μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στη βία, την αναγκαστική εξορία ή την εκδίκηση, καλώντας σε ειρήνη για τον παλαιστινιακό λαό
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' 2
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Επιμένουν τα προβλήματα σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – Αγώνας δρόμου για πλήρη αποκατάσταση
Μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε το σύστημα check-in, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δυσκολεύονται ακόμη να αποκαταστήσουν πλήρως τις υπηρεσίες τους, με καθυστερήσεις και ακυρώσεις να συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ταξιδιώτες
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου