Κόσμος

Νιγηρία: Επτά χρόνια από την αρπαγή των «κοριτσιών του Τσιμπόκ» 100 ακόμη αγνοούνται

Περίπου 100 από “τα κορίτσια του Τσιμπόκ” εξακολουθούν να αγνοούνται, επτά χρόνια μετά την απαγωγή τους από το σχολείο τους στη Νιγηρία από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Μετά την απαγωγή στο Τσιμπόκ σημειώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία πολλές άλλες, αναγκάζοντας εκατοντάδες σχολεία να κλείσουν, σε μια περιοχή που το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο είναι ήδη πολύ χαμηλό, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις 14 Απριλίου 2014 περίπου 100 τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει “η δυτική παιδεία είναι αμαρτία”) απήγαγαν 276 κορίτσια ηλικίας 12 με 17 ετών από ένα σχολείο θηλέων στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο, προκαλώντας ένα διεθνές κύμα αγανάκτησης.

“Παρόλο που πολλά κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν ή απελευθερώθηκαν, περίπου 100 εξακολουθούν να κρατούνται”, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Από τον Δεκέμβριο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε μαζικές απαγωγές μαθητών στη βόρεια Νιγηρία. Κατά συνέπεια περίπου 600 σχολεία έκλεισαν, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

“Ό,τι κι αν κάνουν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα (απαγωγών), δεν έχει αποτέλεσμα”, τόνισε ο Οσάι Οζίγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

Επιπλέον, μετά το κλείσιμο των σχολείων πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να παντρευτούν. “Καθώς πολλές φίλες μου απήχθησαν, οι γονείς μου αποφάσισαν να με παντρέψουν για τη δική μου ασφάλεια”, εξήγησε μια 16χρονη μαθήτρια στη Διεθνή Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 ως 14 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο στη Νιγηρία.

“Η αποτυχία των νιγηριανών αρχών να προστατεύσουν τους μαθητές από τις πρόσφατες επιθέσεις, καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν πήραν κανένα μάθημα από την τραγωδία του Τσιμπόκ”, υπογράμμισε ο Οζίγκο. “Οι νιγηριανές αρχές αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να ευθύνονται για μια χαμένη γενιά”, κατέληξε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
33χρονος στην Πενσιλβάνια αποκεφάλισε τον πατέρα του και ανέβασε βίντεο με το κομμένο κεφάλι στο ίντερντετ
Σύμφωνα τους εισαγγελείς ο Τζάστιν Μον πυροβόλησε τον πατέρα του με ένα πιστόλι που μόλις είχε αγοράσει και στη συνέχεια τον αποκεφάλισε χρησιμοποιώντας μαχαίρι κουζίνας και ματσέτα
O Τζάστιν Ντ. Μον
«Ο Μασκ εκδικείται τον Τραμπ»: Ο βιογράφος του μεγιστάνα αποκαλύπτει τα κίνητρα πίσω από την ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής»
«Ως επιχειρηματίας είναι τεχνοκρατικά ικανός, αλλά αδίστακτος ως προς τη διαχείριση ανθρώπων» σημειώνει ο Ολιβιέ Λασκάρ - Οι έξι προκλήσεις για το νέο κόμμα Μασκ, σύμφωνα με την Washington Post
Έλον Μασκ
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου