Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Πήγαινα στον στάβλο όταν ο Τραμπ τηλεφώνησε και με ευχαρίστησε

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Πήγαινα στον στάβλο όταν ο Τραμπ τηλεφώνησε και με ευχαρίστησε
Reuters Αρχείο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Σουηδό και τον Νορβηγό βουλευτή που τον πρότειναν ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2021.

Ο Τραμπ πήρε τηλέφωνο τους δύο Σκανδιναβούς βουλευτές που τον πρότειναν για το Νόμπελ Ειρήνης 2021, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι την Τρίτη (22.09.2020).

“Πήγαινα στον στάβλο με την κόρη μου όταν ο πρόεδρος @realDonald Trump τηλεφώνησε και με ευχαρίστησε που τον πρότεινα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021”, δήλωσε ο Σουηδός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, Μάγκνους Γιάκομπσον.

“Είχαμε μια καλή συνομιλία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Εύχομαι στον πρόεδρο καλή τύχη με τις διαδικασίες ειρήνης”, πρόσθεσε στο μήνυμα που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ να χαμογελά στο τηλέφωνο.

Ο Νορβηγός βουλευτής Κρίστιαν Τίμπρινγκ – Γκιέντε, που προέρχεται από τη λαϊκιστική αντιμεταναστευτική δεξιά (Κόμμα της Προόδου) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δέχθηκε και αυτός ένα τηλεφώνημα από τον Τραμπ.

“Ήταν ακριβώς για να με ευχαριστήσει για την υποψηφιότητα”, είπε χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

“Εξεπλάγην. Ήταν πολύ θετικό που το έκανε, δεν νομίζω ότι όλοι θα έκαναν το ίδιο. Είναι πολύ φιλικός”, πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Τίμπρινγκ – Γκιέντε και Γιάκομπσον ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι πρότειναν τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2021, ο πρώτος για τον ρόλο του στη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο δεύτερος για τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο, οι σχέσεις των οποίων 20 και πλέον μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ τους παραμένουν τεταμένες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε πολλές φορές την ικανοποίησή του για αυτή την υποψηφιότητα, μοιάζοντας να την παρουσιάζει ως ένα προεκλογικό επιχείρημα υπέρ του καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί στα Νόμπελ δεν πιστεύουν καθόλου πως ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος έχει πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο, ενώ το Ινστιτούτο Νόμπελ υπογραμμίζει πως μια υποψηφιότητα δεν σημαίνει και χρίσμα εκ μέρους του, καθώς χιλιάδες άνθρωποι (βουλευτές και υπουργοί από όλες τις χώρες, πρώην νικητές του βραβείου, καθηγητές πανεπιστημίου κ. ά.) μπορούν να προτείνουν μια υποψηφιότητα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις