Κόσμος

Νορβηγία: Ο Τραμπ δεν δικαιούται το νόμπελ Ειρήνης λέει ο βουλευτής που το πρότεινε

Ένας Νορβηγός βουλευτής, ο οποίος είχε προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δικαιούται πλέον το βραβείο αυτό, λόγω της στάσης που τήρησε μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο Κρίστιαν Τίμπρινγκ-Γκιέντε, μέλος ενός λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος, είπε ότι η πρότασή του ήταν δικαιολογημένη, όταν την έκανε, τον Σεπτέμβριο, με αφορμή την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε στο Μεσανατολικό, χάρη στον Τραμπ. Όμως σήμερα, η συμπεριφορά του τον καθιστά ακατάλληλο για το περίβλεπτο βραβείο

«Πέτυχε αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή, για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και πολλών γειτονικών χωρών», είπε ο βουλευτής μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TV2 Nyhetskanalen. «Έχουν δοθεί πολλά βραβεία ειρήνης σε πρόσωπα που δεν πέτυχαν όσα εκείνος. Όμως, αν δούμε τι συνέβη στη συνέχεια, θα ήταν αφύσικο να κερδίσει ένα τέτοιο βραβείο», πρόσθεσε.

Ο Τίμπρινγκ-Γκιέντε και ένας Σουηδός βουλευτής πρότειναν, ξεχωριστά ο καθένας, τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2021. Ο δεύτερος θεώρησε ότι ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος το δικαιούται για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την προσέγγιση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός μεγιστάνας αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και χθες η συγκέντρωση των υποστηρικτών του στην Ουάσινγκτον κατέληξε στη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Μετά την εκλογική ήττα (…) ήταν σχεδόν ασταθής διανοητικά, αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά του. Θεωρώ ντροπή αυτά που έκανε μετά τις εκλογές. Θα όφειλε εδώ και καιρό να αποδεχτεί την ήττα», είπε ο Τίμπρινγκ-Γκιέντε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (βουλευτές και υπουργοί όλων των χωρών, πανεπιστημιακοί, νομπελίστες και άλλοι) έχουν δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011