Κόσμος

Νταβούτογλου: Οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να λύνουν από κοινού τα προβλήματα της περιοχής

Οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να στραφούν στην από κοινού επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Ήρθε ο καιρός η περιοχή των Βαλκανίων να αφήσει τις συγκρούσεις και τους πολέμους πίσω της και με κοινές συμφωνίες και πρωτοβουλίες να βρει τις καλύτερες λύσεις για όλες τις χώρες» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου σε επιστημονική συνάντηση με θέμα «Από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την ειρήνη στα Βαλκάνια», στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες της περιοχής να οικοδομήσουν μαζί το μέλλον και τη ζωή στην ειρήνη και στην ευημερία, ώστε τα Βαλκάνια να μην είναι αιώνια τόπος «συγκρούσεων, γενοκτονιών και δολοφονιών».

«Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τα γεγονότα του 20ου αιώνα. Πρέπει να συμφωνήσουμε γύρω από τέσσερα κεντρικά ζητήματα -περιφερειακή επίλυση των προβλημάτων, βαθιά περιφερειακή ενοποίηση, πολιτική συστήματος αξιών αντί της ιδεολογικής και ανταγωνιστικής υπεροχής» διευκρίνισε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα πρέπει να σέβονται τα μεταξύ τους σύνορα, αλλά είναι σημαντικό τα σύνορα να μη γίνουν εμπόδια στην ενίσχυση των πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Για να διορθωθεί η εικόνα ολόκληρης της περιοχής πρέπει τα Βαλκάνια να γίνουν αναγνωρίσιμα για θετικά γεγονότα, είπε. «Μέχρι τώρα στον κόσμο τα Βαλκάνια ήταν γνωστά για τους πολέμους και τις πολιτικές κρίσεις. Ωστόσο, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση όλοι μαζί» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσκεψη Νταβούτογλου και οι επενδυτικές ευκαιρίες που βλέπει η Τουρκία στην Ελλάδα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Μπόνι Τάιλερ νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Πορτογαλίας – Τα νεότερα για την υγεία της
Η θρυλική τραγουδίστρια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και τέθηκε σε τεχνητό κώμα μετά από επέμβαση - Αισιόδοξοι οι γιατροί της ότι θα αναρρώσει πλήρως, δήλωσε εκπρόσωπός της στο BBC
Μπόνι Τάιλερ
Έκθεση-σοκ για τη Χαμάς: Έρευνα 300 σελίδων καταγράφει συστηματικούς βιασμούς και βασανιστήρια κατά αμάχων την 7η Οκτωβρίου
Η μελέτη, με τίτλο «Silenced No More», βασίζεται σε 430 καταθέσεις και περιγράφει λεπτομερώς 13 μορφές σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της εισβολής της Χαμάς αλλά και εις βάρος των ομήρων
Γυναίκα αφήνει λουλούδια σε τάφους ανθρώπων που σκότωσε η Χαμάς στις 7 οκτωβρίου