Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Και τρίτο «όχι» από δικαστή για το διάταγμα που δεν αποδίδει αυτόματα την ιθαγένεια

Σε περίπτωση που θα κατατεθούν από την κυβέρνηση προσφυγές κατά των αποφάσεων, θα εξεταστούν από τρία διαφορετικά ομοσπονδιακά Εφετεία

Άλλο ένα πλήγμα δέχτηκε σήμερα, Δευτέρα (10.02.25) από τα δικαστήρια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τρίτος ομοσπονδιακός δικαστής ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει το διάταγμά του με το οποίο καταργείται το «δίκαιο του εδάφους», δηλαδή η αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας από όποιον γεννιέται σε αμερικανικό έδαφος.

Εξετάζοντας τα αιτήματα οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών –τις οποίες εκπροσωπούσε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU)– ο περιφερειακός δικαστής Τζόζεφ Λαπλάντ του Νιου Χαμσάιρ ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει προσωρινή εντολή, μπλοκάροντας την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να αρνούνται να αναγνωρίσουν την υπηκοότητα των παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ μετά τις 19 Ιανουαρίου, εάν κανείς από τους γονείς τους δεν είναι Αμερικανός πολίτης ή μη νόμιμος, μόνιμος κάτοικος της χώρας.

Ο Λαπλάντ είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία είπε ότι θα παρουσιάσει αργότερα, γραπτώς, το σκεπτικό του. Σημείωσε ότι θεωρεί βέβαιο πως θα ασκηθεί έφεση και ότι «το ζήτημα θα λυθεί, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Άλλοι δύο ομοσπονδιακοί δικαστές, στο Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον, με ξεχωριστές αποφάσεις τους, μπλόκαραν επίσης την εφαρμογή του διατάγματος.

Τυχόν εφέσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα εξεταστούν από τρία διαφορετικά ομοσπονδιακά Εφετεία, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Βοστόνης, όλοι οι δικαστές του οποίου είχαν διοριστεί από Δημοκρατικούς προέδρους.

Οι οργανώσεις που προσέφυγαν κατά του διατάγματος υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό, καθώς το δίκαιο του εδάφους έχει κατοχυρωθεί με τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος και με μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1898.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό