Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Νέο πορτρέτο του στο Καπιτώλιο του Κολοράντο – Έξαλλο τον είχε κάνει το προηγούμενο

Το έργο της ζωγράφου Σάρα Μπόρντμαν που είχε τοποθετηθεί το 2019, κατέβηκε άρον άρον - «Το χειρότερο που έχω δει ποτέ»

Νεο πορτρέτο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κοσμεί πλέον το Καπιτώλιο του Κολοράντο, αφού το προηγούμενο τον είχε κάνει έξαλλο λέγοντας μάλιστα ότι είναι «Το χειρότερο που έχω δει ποτέ».

Οι διαμαρτυρίες του Τραμπ για το πορτρέτο του έπιασαν τόπο και οδήγησαν στην απομάκρυνση του προηγούμενου πίνακα αλλά και στην τοποθέτηση ενός καινούριου στο Καπιτώλιο, που έχει την έγκριση του Λευκού Οίκου.

Το νέο έργο φιλοτεχνήθηκε από τη Βανέσα Χοραμπουένα από την Αριζόνα, γνωστή για τις θρησκευτικής έμπνευσης δημιουργίες της. Το πορτρέτο παρουσιάζει μια πιο αυστηρή και καθαρή απεικόνιση του Τραμπ, σε αντίθεση με το έργο της καλλιτέχνιδας Σάρα Μπόρντμαν που είχε τοποθετηθεί το 2019.

Την άνοιξη του 2025, ο Τραμπ επέκρινε δημόσια μέσω των social media τον πίνακα της Μπόρντμαν, λέγοντας πως «η καλλιτέχνιδα μάλλον έχασε το ταλέντο της όσο μεγάλωνε» και πως τον «παρέλαβε σκόπιμα αλλοιωμένο». Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει το πορτρέτο «το χειρότερο που έχω δει ποτέ». 

Η ίδια η καλλιτέχνιδα αρνήθηκε τις κατηγορίες, ωστόσο, την επόμενη κιόλας ημέρα, οι τοπικοί νομοθέτες ανακοίνωσαν την απομάκρυνση του έργου. Το πορτρέτο τέθηκε σε αποθήκευση μουσείου.

Αυτό που φαίνεται να ενόχλησε περισσότερο απ’ όλα τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι η ίδια ζωγράφος είχε φτιάξει το πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος όμως «φαίνεται υπέροχος», όπως γράφει στην μακροσκελή του ανάρτηση.

Το έργο της καλλιτέχνιδας Σάρα Μπόρντμαν που είχε τοποθετηθεί το 2019 και κατέβηκε άρον άρον:

Το πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ στο Κολοράντο
Οργή του Ντόναλντ Τραμπ για πορτραίτο του στο Κολοράντο: «Το χειρότερο που έχω δει ποτέ» / AP Photo / Thomas Peipert

Ο Τραμπ είχε γράψει: «Σε κανέναν δεν αρέσει μια κακή φωτογραφία ή μια προσωπογραφία του, αλλά αυτή στο Κολοράντο, που τοποθετήθηκε από τον Κυβερνήτη, μαζί με όλους τους άλλους Προέδρους, διαστρεβλώθηκε σκόπιμα σε ένα επίπεδο που ακόμη και εγώ, ίσως, δεν έχω δει ποτέ πριν.

Η καλλιτέχνης έκανε επίσης τον Πρόεδρο Ομπάμα, και φαίνεται υπέροχος, αλλά αυτός που έγινε για μένα είναι πραγματικά ο χειρότερος. Μάλλον η ζωγράφος έχασε το ταλέντο της καθώς μεγάλωνε». 

Κινδύνεψε η καριέρα της

Η Βρετανίδα καλλιτέχνις Σάρα Μπόρντμαν που ζωγράφισε το προηγούμενο πορτρέτο του Τραμπ, είχε δηλώσει στο Sky News ότι αισθάνθηκε πως οι «προθέσεις, η ακεραιότητα και οι ικανότητές» της «τέθηκαν υπό αμφισβήτηση» μετά την κριτική του Τραμπ.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, η Μπόρντμαν έδωσε την δική της απάντηση λέγοντας ότι η επιχείρησή της έχει πληγεί σοβαρά. Όπως είπε: «Ο πρόεδρος Τραμπ δικαιούται να σχολιάζει ελεύθερα, όπως όλοι μας, αλλά οι πρόσθετοι ισχυρισμοί ότι «εσκεμμένα παραμόρφωσα» το πορτρέτο και ότι «πρέπει να έχασα το ταλέντο μου καθώς μεγάλωνα» επηρεάζουν πλέον άμεσα και αρνητικά την επιχείρησή μου που μετρά πάνω από 41 χρόνια, η οποία τώρα κινδυνεύει να μην ανακάμψει».

Πληροφορίες από Associated Press

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέντε νεκροί και 12 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Ποκρόφσκ και Ντονέτσκ στην Ουκρανία
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Ντόνετσκ, είπε ότι στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν drones και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές
Ουκρανία
Δύο νεκροί από τις φωτιές που μαίνονται στην Τουρκία - Μία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες εμπρησμούς»
Πυρκαγιές ξέσπασαν και στην Αττάλεια και σε δασικές εκτάσεις κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο πολλά από αυτά τα μέτωπα
Φωτιές στην Τουρκία