Κόσμος

“Ο Ντουτέρτε διηύθυνε τάγμα θανάτου” – Η μαρτυρία που καίει τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε διηύθυνε «ένα τάγμα θανάτου» όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, δίνοντας χρήματα και διαταγές στην αστυνομία και σε δολοφόνους για να σκοτώνουν εγκληματίες, κατήγγειλε ένας πρώην αστυνομικός ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε στις δολοφονίες αυτές.

Σε νέες δηλώσεις του που έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη διάψευσή του για την ύπαρξη ενός τέτοιου τάγματος θανάτου, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της πόλης Αρτούρο Λασκάνας επεσήμανε ότι ήταν ο εγκέφαλος της οργάνωσης που ξεκίνησε να δρα όταν ο Ντουτέρτε έγινε δήμαρχος του Νταβάο το 1988.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει διαψεύσει επανειλημμένα την εμπλοκή του σε τέτοιες επιχειρήσεις ή σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, είτε ως πρόεδρος είτε όταν ήταν δήμαρχος του Νταβάο. Ο αστυνομικός διευθυντής έχει επίσης διαψεύσει την ύπαρξη ενός τάγματος θανάτου στην πόλη αυτή, χαρακτηρίζοντάς το αποκύημα της φαντασίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Όμως σήμερα ο Λασκάνας επανήλθε τονίζοντας ότι το τάγμα αυτό θανάτου δεν ήταν ψέμα, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν ένας από αυτούς που διεξήγαγαν τις μυστικές δολοφονίες εγκληματιών και διακινητών ναρκωτικών έπειτα από διαταγή του Ντουτέρτε.

«Είναι αλήθεια το τάγμα θανάτου του Νταβάο, υπάρχει πραγματικά», δήλωσε ο Λασκάνας σε δημοσιογράφους από τη Μανίλα.

«Όταν ο Ντουτέρτε έγινε δήμαρχος πρώτη φορά ξεκινήσαμε αυτό που αποκαλούσαμε “διάσωση” ανθρώπων, αυτοί οι άνθρωποι ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων στο Νταβάο», πρόσθεσε.
«Εφαρμόζαμε τις προσωπικές διαταγές του δημάρχου Ντουτέρτε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του τάγματος θανάτου λάμβαναν 20.000 με 100.000 πέσος (374 με 1.870 ευρώ) ανά φόνο, ανάλογα με την αξία του στόχου.

Ο Λασκάνας παραδέχθηκε εξάλλου ότι ευθύνεται για τον φόνο ενός ραδιοφωνικού παραγωγού που επέκρινε τον Ντουτέρτε και έδωσε λεπτομέριες για μια βομβιστική επίθεση εναντίον τεμένους, αλλά και τον φόνο της οικογένειας ενός απαγωγέα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν μια έγκυος, ένα μικρό αγόρι και ένας ηλικιωμένος. Τις δύο επιθέσεις είχε ζητήσει ο Ντουτέρτε.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Μάρτιν Άνταναρ απάντησε ότι οι ισχυρισμοί του Λασκάνας είναι πολιτικά υποκινούμενοι και ότι οι κατηγορίες για τους εξωδικαστικούς φόνους που φέρεται να είχε διατάξει ο Ντουτέρτε έχουν αποδειχθεί ψευδείς από πολλές ανεξάρτητες υπηρεσίες.

Ο Λασκάνας είναι ο δεύτερος άνθρωποι που καταγγέλλει δημοσίως ότι ενεπλάκη σε φόνους έπειτα από διαταγή του Ντουτέρτε.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει περίπου 1.400 ύποπτους φόνους στο Νταβάο την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Ντουτέρτε, ενώ οι επικριτές του επισημαίνουν ότι ανάλογος είναι ο απολογισμός και του πολέμου που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών από τον Ιούνιο που ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων.

Περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της πάταξης της διακίνησης ναρκωτικών, με περίπου 2.500 να έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς και σε επιχειρήσεις εναντίον διακινητών ναρκωτικών, όπως αναφέρει η αστυνομία.

Πολλοί από τους υπόλοιπους φόνους ερευνώνται, ενώ ακτιβιστές πιστεύουν ότι έχουν γίνει πολλοί εξωδικαστικοί φόνοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει την «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία ενάντια στη Λιθουανία
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκα Ρουγκινιένε δήλωσε ότι η χώρα της θα αρχίσει να καταρρίπτει τα μπαλόνια των διακινητών μπαλονιών διακινητών τσιγάρων και ηλίου στον εναέριο χώρο της
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ένας 33χρονος μπήκε σε παμπ ντυμένος με στολή Ναζί στις ΗΠΑ – Χτύπησε φοιτήτρια που προσπάθησε να τον διώξει και της έσπασε τη μύτη
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μαγαζί κοντά στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου ο άνδρας επιτέθηκε στη φοιτήτρια όταν αυτή προσπάθησε να του βγάλει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα πιάνω
ΗΠΑ
Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ σε κίνδυνο μετά τις απειλές απόσυρσης των Καταλανών συμμάχων της
Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts ενδέχεται να σταματήσει να στηρίζει την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
«Αγαπούσε τη Ρόδο, ήθελε να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα» λένε συγγενείς του 18χρονου Θοδωρή που δολοφονήθηκε στη Βραζιλία
«Μία δεκαετία είναι που έφυγαν και πήγαν εκεί γιατί η μαμά είναι μισή Βραζιλιάνα, νόμιζαν ότι με την κρίση θα είχαν καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς συνέβη κι αυτό» τονίζει ο συγγενής του 18χρονου
18χρονος