Κόσμος

Ο Πάπας στην Αλβανία: Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία για να δικαιολογεί τη βία

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξύμνησε σήμερα κατά την άφιξή του στα Τίρανα την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών στην Αλβανία, δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να "χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία" για να δικαιολογεί τη βία.

“Κανείς να μην σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει το Θεό ασπίδα όταν σχεδιάζει και εκτελεί πράξεις βίας και περιφρόνησης! Κανείς να μην χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη θρησκεία για να ΄πραγματοποιεί τις ενέργειές του που είναι αντίθετες με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του”, τόνισε ενώπιον της αλβανικής ηγεσίας, παρουσιάζοντας το αλβανικό πολιτικό σύστημα και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών στην Αλβανία ως “ένα πρότυπο”.

Ο 77χρονος Ποντίφικας, που έδειχνε χλωμός και καταβεβλημένος, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό σε “μια χώρα ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία του έθνους και μια χώρα μαρτύρων που θυσιάστηκαν για την πίστη τους αντιμετωπίζοντας τις διώξεις”.

Ο Πάπας εξήρε τη στάση της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας στην Αλβανία: “το αμοιβαίο κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ καθολικών, ορθοδόξων και μουσουλμάνων είναι πολύτιμο αγαθό για τη χώρα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας”. Σημείωσε επίσης ότι η “αληθινή έννοια της θρησκείας “προδίδεται από εξτρεμιστικές ομάδες” που “διαστρεβλώνουν και εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων δογμάτων, και τις μετατρέπουν σε “επικίνδυνο παράγοντα αντιπαράθεσης και βίας”.

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος απευθυνόταν σε όλες τις θρησκείες, υποδηλώνοντας επίσης σαφώς ότι η επικαιρότητα σημαδεύεται από τις βιαιότητες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δρα στο Ιράκ και τη Συρία.

“Μακάρι η Αλβανία να συνεχίσει (να πορεύεται) συνεχώς σε αυτό δρόμο αποτελώντας πρότυπο για πολλές χώρες”, δήλωσε.

“Η εμπειρία της Αλβανίας δείχνει ότι μια ειρηνική και γόνιμη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων διαφορετικών θρησκειών είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά εφικτή και ρεαλιστική. Είναι κάτι πρέπει να προστατεύεται και να τρέφεται καθημερινά, ενισχύοντας την παιδεία για τον σεβασμό στις διαφορές και τις ιδιαίτερες ταυτότητες”, υπογράμμισε.

Η έκκληση του Ποντίφικα ήταν πολύ γενική, με αναφορά βεβαίως στις διχόνοιες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, στη Μέση Ανατολή ιδιαίτερα, αλλά και στη διχόνοια μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων (όπως στην Ουκρανία) και σε άλλες συγκρούσεις μεταξύ θρησκειών, επισημαίνουν οι ειδικοί υπογραμμίζοντας ότι ο Πάπας εκτιμά πως είναι σε εξέλιξη “ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος τμηματικά”.

Ο Ποντίφικας κάλεσε την αλβανική ηγεσία και τη νεολαία να “απαντήσουν στις νέες προκλήσεις”.

“Σε έναν κόσμο που τείνει προς την οικονομική και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση, πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε η οικονομική ευημερία και η ανάπτυξη να είναι στη διάθεση όλων, και όχι μόνο μιας μερίδας του πληθυσμού. Επιπλέον, καμιά τέτοιου είδους ανάπτυξη δεν θα είναι αληθινή αν δεν είναι επίσης αειφόρος και δίκαιη, δηλαδή αν ξεχνά τα δικαιώματα των φτωχών και δεν σέβεται το περιβάλλον”.

Διαβάστε επίσης:
“Αστακός” τα Τίρανα ενόψει Πάπα Φραγκίσκου

Νέο βίντεο φρίκης – Εκτελούν με μία σφαίρα στο κεφάλι Λιβανέζο στρατιώτη

“Αστακός” ο Λευκός Οίκος μετά την εισβολή 42χρονου – Κι άλλη σύλληψη άνδρα που πλησίασε την πύλη

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα