Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Τραμπ… “έδωσε” τον Κιμ Γιονγκ Ουν [pics]

Πομπέο Κιμ Γιονγκ Ουν Ντόναλντ Τραμπ

Ο τίτλος περιπαικτικός, μεν, αλλά με μια δόση αλήθειας. Πριν από μερικές μέρες ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει πως είχε στείλει, υπό άκρα μυστικότητα, τον (τότε) διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα.

Λίγες ώρες αφού ο Πομπέο διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Τραμπ έδωσε την εντολή. Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε δυο φωτογραφίες από τη συνάντηση του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όλως… τυχαίως (not) οι φωτογραφίες της συνάντησης Πομπέο – Κιμ Γιονγκ Ουν είδαν το φως της δημοσιότητας μερικές ώρες πριν από την ιστορική διακορεατική συνάντηση. Μια συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας που θεωρείται “ορεκτικό” για εκείνη ανάμεσα στον Κιμ και τον Τραμπ…

Όταν ο Πομπέο συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Η συνάντηση του Πομπέο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας έγινε στην Πιονγκγιάνγκ. Ήταν το Σαββατοκύριακο του Πάσχα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την εντολή στον αρχηγό της CIA και εκλεκτό του για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πάει να δει τον Κιμ.

«Φωτογραφίες του υπουργού Εξωτερικών στη Βόρεια Κορέα. Ο υπουργός Πομπέο θα κάνει εξαιρετική δουλειά βοηθώντας τον πρόεδρο Τραμπ να ηγηθεί των προσπαθειών για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Με αυτό το μήνυμα συνόδευσε ο Λευκός Οίκος τις φωτογραφίες. Ήταν ο τρόπος που επιλέχθηκε για να ανακοινωθεί από την αμερικανική προεδρία πως ο Πομπέο πήρε το χρίσμα για να γίνει ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας…

Οι ΗΠΑ για τη σύνοδο στην Κορέα

Μερικές ώρες αργότερα, την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί η Βόρεια Κορέα να απεμπολήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, να υπάρξει πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίησή της.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε επίσης ότι αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε λίγες εβδομάδες. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί. Ούτε το που θα γίνει το πολυαναμενόμενο τετ α τετ…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις