Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Όλα στραβά στην εκτόξευση του Soyuz – Αναγκαστική προσγείωση στο Καζακστάν – video

Όλα στραβά στην εκτόξευση του Soyuz – Αναγκαστική προσγείωση στο Καζακστάν – video
Φωτογραφία Reuters

Ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του ρωσικού πυραύλου Soyuz, λίγο μετά την απογείωσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Σώοι οι δυο αστροναύτες.

Το Soyuz απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Καζακστάν για να μεταφέρει τον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ και τον Ρώσο συνάδελφό του Αλεξέι Οβτσινίν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο, λίγο μετά την απογείωση παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα.

Άμεσα, δόθηκε εντολή να γίνει αναγκαστική προσγείωση. Οι δυο αστροναύτες είναι καλά στην υγεία τους. Λίγα λεπτά αφού εντοπίστηκε η βλάβη, το πλήρωμα προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τζεζκαζγκάν, στο κεντρικό Καζακστάν.

Φωτογραφία Reuters

Το πλήρωμα είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δική του πηγή, ανέφερε πως η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μετά το ατύχημα του Soyuz.

Φωτογραφία Reuters

Την καλή τους κατάσταση επιβεβαίωσε και η NASA. Οι δυο αστροναύτες έχουν εγκαταλείψει τη διαστημική κάψουλα και η κατάστασή τους είναι καλή, ανακοίνωσε η Αμερικανική υπηρεσία.

«Είναι ζωντανοί, δόξα τω Θεώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Γιατροί που έχουν φθάσει στο σημείο της προσγείωσης του Soyuz είπαν πως οι δύο αστροναύτες δεν έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις