Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ολλανδία: Διέκοψαν ομιλία του Μακρόν με συνθήματα για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των Γάλλων

Ολλανδία: Διέκοψαν ομιλία του Μακρόν με συνθήματα για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των Γάλλων
Reuters

Νεαρά άτομα διακόψανε ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Χάγη, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Nexus, ο Εμανουέλ Μακρόν υποχρεώθηκε να σταματήσει για λίγη ώρα να μιλάει. Νεαρά άτομα από το ακροατήριο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος και να ξεδιπλώνουν πανό τα οποία έγραφαν στα αγγλικά:

«Νομίζω ότι χάσαμε κάτι: Πού είναι η γαλλική δημοκρατία;», «παρακάμψατε ξανά τη Βουλή», «δεν τηρείται η σύμβαση για το κλίμα», «πότε θα ακούσετε τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο δρόμο; » κ.λπ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τα άτομα που διέκοψαν την ομιλία του και τα οποία η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε από την αίθουσα, είπε:

«Μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις για το τι συζητάμε στη Γαλλία», ότι «η δημοκρατία είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να διαδηλώσει», αλλά και ότι «την ημέρα που θα πεις στον εαυτό σου πως όταν διαφωνείς με νόμο που έχει ψηφιστεί ή με ανθρώπους που έχουν εκλεγεί, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, θέτεις σε κίνδυνο τη δημοκρατία».

Μακρόν: Μετ’ επεισοδίων η διήμερη επίσκεψή του στην Ολλανδία

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ολλανδία είναι η πρώτη αρχηγού του γαλλικού κράτους μετά το 2000. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύεται από επτά υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Μακρόν περιλαμβάνει κρατικό δείπνο στο Βασιλικό Παλάτι στο Άμστερνταμ, καθώς και συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε.

Οι δύο χώρες θα υπογράψουν ένα «σύμφωνο για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη» το οποίο θα ενθαρρύνει τη διμερή συνεργασία στους τομείς των ημιαγωγών, της κβαντικής φυσικής και της ενέργειας. Μία αμυντική συμφωνία μέχρι το 2024 είναι, επίσης, στο τραπέζι.

Η Γαλλία είναι ο τρίτος πελάτης (8,1% των εξαγωγών το 2021) και ο όγδοος προμηθευτής (3,6% των εισαγωγών) της Ολλανδίας.

Η Ολλανδία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής της Γαλλίας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις