Κόσμος

Όρμπαν κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία – «Βήμα προς τον πόλεμο»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επιτέθηκε και πάλι στην ΕΕ για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία ,τις οποίες χαρακτήρισε ένα «βήμα προς τον πόλεμο», εκτιμώντας πως η στρατηγική αυτή είναι «επικίνδυνη».

«Όποιος επεμβαίνει οικονομικά σε μια στρατιωτική σύγκρουση παίρνει θέση», είπε ο Όρμπαν κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Σιγά σιγά, διολισθαίνουμε προς τον πόλεμο», επέμεινε, εκφράζοντας ανησυχία για τη συσσώρευση μέτρων ως κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιτίθεται επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισεκ. ευρώ για το 2023, με τη μορφή δανείων των οποίων οι τόκοι θα επιβαρύνουν τα κράτη μέλη.

«Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συμφωνήσει να λάβουν από κοινού τα κράτη μέλη της ΕΕ δάνεια για να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε σε μια διάσκεψη, σύμφωνα με σχόλια που μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Αντ’ αυτού, υποστήριξε την καταβολή ενός ποσού, που κατανέμεται «δίκαια» μεταξύ των 27. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να παράσχει έως και 70 δισεκατομμύρια φιορίνια (170 εκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με το Κίεβο, ανέφερε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός.

Διατηρώντας δεσμούς με τη Ρωσία, ο Βίκτορ Όρμπαν καταγγέλλει τακτικά την ευρωπαϊκή στρατηγική – ακόμα κι αν ψήφισε υπέρ όλων των ευρωπαϊκών κυρώσεων μαζί με τους εταίρους του.

Για τον ίδιο, οι κυρώσεις αυτές είναι ο κύριος λόγος για την οικονομική οπισθοδρόμηση αυτής της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο) και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%, φτάνοντας μάλιστα το 45% στον κλάδο των τροφίμων.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια «εθνική διαβούλευση» για το θέμα και γέμισε με αφίσες τη χώρα με ένα μήνυμα που πλαισιώνεται από τη φωτογραφία ενός πυραύλου: «Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν».

Ο Όρμπαν δήλωσε έτοιμος να «αγωνιστεί» ενάντια σε ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων και να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα «εξαιρεθεί», όπως συμβαίνει με το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Τώρα προμηθεύουμε καταστροφικά όπλα, εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο δικό μας έδαφος, επιβάλλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας. (…) Γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος» της σύγκρουσης, επέμεινε ο Όρμπαν στη σημερινή του συνέντευξη.

«Δεν μας πυροβολούν ακόμα, αλλά είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε εμπόλεμο μέρος. Η Ευρώπη παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4
Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία από αύριο Δευτέρα - «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει της κατάστασης στο πεδίο» λέει το Κρεμλίνο
«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία, πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 4