Κόσμος

Οσκαρ 2016: Πως γίνεται η ψηφοφορία!

Ποιοι είναι άραγε οι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που ψηφίζουν για την απονομή των βραβείων Όσκαρ; Το ερώτημα αυτό αποτελούσε για καιρό επτασφράγιστο μυστικό, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σήκωσε τώρα λίγο το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε τόσα χρόνια την προέλευση των μελών της.

Ποιος ψηφίζει;

Η Ακαδημία αποκάλυψε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα περισσότερα από 6.000 μέλη της είναι σε ποσοστό 93% λευκοί και σε ποσοστό 76% άνδρες, ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα 63 χρόνια.
Έρευνα των Los Angeles Times το 2012 κατέληγε στη διαπίστωση ότι περισσότερα από τα μισά μέλη της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου που ψηφίζουν είχαν εργαστεί σε ταινίες τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ εκατοντάδες άλλα δεν είχαν πλησιάσει σε πλατό για δεκαετίες…

“Ορισμένοι έχουν εγκαταλείψει τη βιομηχανία του κινηματογράφου εντελώς, αλλά συνεχίζουν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης μιας καλόγριας, ενός βιβλιοπώλη και ενός πρώην μέλους του Peace Corps”, έγραφε η εφημερίδα.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας ανακοίνωσε εξάλλου πρόσφατα, μετά την κριτική που της ασκήθηκε για την έλλειψη φυλετικής ποικιλίας μεταξύ των υποψηφίων για τα φετεινά Όσκαρ, ότι θα διπλασιάσει ως το 2020 τον αριθμό των γυναικών μεταξύ των μελών της, όπως και τον αριθμό αυτών που προέρχονται από μειονότητες.

Πως αποφασίζονται οι υποψηφιότητες;

Οι περισσότεροι φιναλίστ σε κάθε κατηγορία επιλέγονται από μέλη του επαγγελματικού τους κλάδου: οι ηθοποιοί ψηφίζουν για τους ηθοποιούς, αυτοί που κάνουν μοντάζ για τους μοντέρ, οι κινηματογραφιστές για τους κινηματογραφιστές κλπ.
Ωστόσο ορισμένες κατηγορίες, όπως αυτή της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ή αυτή της Καλύτερης Ταινίας Animation, αποτελούν αντικείμενο μιας ειδικής επιτροπής.
Την ίδια ώρα όλα τα μέλη της Ακαδημίας από όλους τους τομείς μπορούν να μετάσχουν στην επιλογή των ταινιών που θα είναι υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Πως επιλέγονται οι νικητές;

Στις 12 Φεβρουαρίου, η Ακαδημία άνοιξε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στον ιστότοπό της, ενώ ψηφοδέλτια είχαν αποσταλεί νωρίτερα ταχυδρομικώς. Τα μέλη της είχαν διορία ως την περασμένη Τρίτη για να ψηφίσουν για τα πολυπόθητα αγαλματίδια.
Τα μέλη της Ακαδημίας κατατάσσουν κάθε χρόνο κατά σειρά προτίμησης τους φιναλίστ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας (φέτος είναι οκτώ).
Στη συνέχεια οι επιλογές τους αποτελούν τη βάση μιας περίπλοκης μεθόδου καταμέτρησης των ψήφων που λειτουργεί δια της απάλειψης, με την αναζήτηση του νικητή και την διανομή των υπόλοιπων ψήφων για να βρεθεί ποιος καταλαμβάνει τις επόμενες θέσεις στην κατάταξη.
Η επιλογή είναι πιο απλή στις άλλες 23 κατηγορίες: τα μέλη της Ακαδημίας ψηφίζουν μόνον έναν νικητή.

Πως γίνεται κανείς μέλος της Ακαδημίας;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κλειστό κλαμπ.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλεγούν από τουλάχιστον άλλα δύο μέλη της Ακαδημίας που κρίνουν ότι αυτός ή αυτή έχει δείξει ταλέντο ή έχει κάνει εξαιρετικές δημιουργίες στον τομέα του κινηματογράφου.
Κάποιος μπορεί επίσης να ζητήσει να γίνει μέλος της Ακαδημίας αν έχει στο ιστορικό του τουλάχιστον μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Ωστόσο αυτό είναι μόνον η αρχή μιας μακράς διαδρομής. Οι υποψηφιότητες πρέπει στη συνέχεια να εξεταστούν από τις επιτροπές του ιδιαίτερου κλάδου τους, οι οποίες στη συνέχεια συστήνουν (ή όχι) τους υποψηφίους στο διοικητικό συμβούλιο.
Από φέτος (χωρίς ωστόσο να ισχύει το νέο αυτό μέτρο για τα φετεινά Όσκαρ), τα νέα μέλη της Ακαδημίας θα μπορούν να ψηφίζουν μόνον για 10 χρόνια και το δικαίωμά τους θα ανανεώνεται αν παραμένουν ενεργά μέλη της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα τα μέλη της Ακαδημίας ήταν ισόβια.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ