Κόσμος

Ουκρανία: Πούτιν και Μακρόν «τα βρήκαν» στην ανάγκη διπλωματικής λύσης, «τα έσπασαν» στα αίτια της έντασης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν διαφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή.

Ο Γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο μια συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, με ρίψη εκατοντάδων οβίδων. 

Η Ουκρανία είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ ώστε να συζητηθεί «η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας επί του πεδίου», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter του μονίμου αντιπροσώπου της Πολωνίας στον Οργανισμό, του Άνταμ Χαλατσίνσκι.

«Ο στόχος είναι να συζητηθούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από τον ΟΑΣΕ ώστε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι, χώρας που αυτό το διάστημα έχει την προεδρία του Οργανισμού. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αποφύγουμε μια ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ενημερώνει Μπάιντεν και Σολτς

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει «εντός των προσεχών ωρών» με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος ηγέτης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Μακρόν ενδέχεται επίσης να επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν «να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες» για τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι δύο ηγέτες θα λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, να μειωθούν οι κίνδυνοι και να διαφυλαχθεί η ειρήνη», πρόσθεσε, επικαλούμενο την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Πηγή: Reuters / Tass / Sputnik / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καλούν το Ιράν σε «αυτοσυγκράτηση» μέσω κοινής δήλωσης – «Καταδικάζουμε την δολοφονία διαδηλωτών»
«Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων» τονίζουν οι τρεις ηγέτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάθεται μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και τον Κίρ Σταρμερ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν
Ο Μαδούρο δεν «έπιασε τα μηνύματα» Τραμπ να αυτοεξοριστεί από την Βενεζουέλα - Γιατί προτιμήθηκε για την επόμενη ημέρα η Ροντρίγκες που δεν είχε ιδέα για τον σχέδιο των ΗΠΑ
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κάλεσε τις χώρες - μέλη «να ψάξουν πιο βαθιά» στα αποθέματα της αντιαεροπορικής άμυνάς τους και «να ανταποκριθούν τώρα»
Στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αυτό που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλεί ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik με υπερηχητική ταχύτητα και πυρηνική ικανότητα