Κόσμος

Ουκρανία: Συνελήφθη ύποπτος για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρίι Παρούμπι

Ο ύποπτος για την δολοφονία του Αντρίι Παρούμπι συνελήφθη στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, μεταξύ Λβιβ και Κιέβου, στο πλαίσιο επιχείρησης με τη συμμετοχή «δεκάδων» μελών των δυνάμεων ασφαλείας

Τη σύλληψη ενός υπόπτου για τον φόνο του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Αντρίι Παρούμπι το Σάββατο (30.08.2025)( στη Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της έρευνας συνεχίζονται», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαριστώντας τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης στην Ουκρανία για το «ταχύ και συντονισμένο έργο τους».

Ο ύποπτος για την δολοφονία του Αντρίι Παρούμπι συνελήφθη στην περιφέρεια Χμελνίτσκι, μεταξύ Λβιβ και Κιέβου, στο πλαίσιο επιχείρησης με τη συμμετοχή «δεκάδων» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σχολαστικά προετοιμασμένη» δολοφονία και τόνισε πως λεπτομέρειες για τον ύποπτο θα δοθούν στη δημοσιότητα από την αστυνομία αργότερα.

Ο Αντρίι Παρούμπι, 54 ετών, συνιδρυτής του Σοσιαλιστικού Εθνικού Κόμματος της Ουκρανίας, του μετέπειτα Σβόμποντα, ήταν ανάμεσα στις μορφές της λεγόμενης «επανάστασης του Μαϊντάν» και διετέλεσε κατόπιν πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, από το 2016 ως το 2019.

Δολοφονήθηκε το Σάββατο στη Λβιβ από ένοπλο που άδειασε τον γεμιστήρα πιστολιού πάνω του. Ο αρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ υπονόησε πως για τον φόνο ευθύνεται η Ρωσία, με την οποία η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Αντρίι Παρούμπι, γνωστός για τον ρόλο του αρχικά στην «πορτοκαλί επανάσταση» του 2004 και κατόπιν στο Μαϊντάν το 2014, ήταν «διοικητής» μονάδων «άμυνας» κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας.

Οι κινητοποιήσεις και οι αιματηρές ταραχές ανάγκασαν τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει την εξουσία, κατόπιν να διαφύγει στη Ρωσία το 2014.

 

Ο Αντρίι Παρούμπι βρισκόταν σε κατάλογο καταζητούμενων των ρωσικών αρχών. Αυτός συμπεριλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ονόματα, ουκρανών αξιωματούχων, αλλά και προσωπικοτήτων στη Ρωσία και στη Δύση. Η Μόσχα τον κατηγορούσε ιδίως πως βρισκόταν πίσω από τα πολύνεκρα επεισόδια, ιδίως την πυρκαγιά στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό τον Μάιο του 2024, κάτι που ο ενδιαφερόμενος διέψευδε.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ο Αντρίι Παρούμπι είχε επιζήσει το 2014 όταν έγινε απόπειρα κατά της ζωής του με επιθετική χειροβομβίδα.

Τα τρία και πλέον χρόνια του πολέμου, το Κίεβο και η Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί για δεκάδες δολοφονίες, ιδίως πολιτικών και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

Το Σάββατο, το κρατικό ουκρανικό δίκτυο Suspilne μετέδωσε ότι ο εκτελεστής ήταν μεταμφιεσμένος σε μεταφορέα και κυκλοφορούσε με ηλεκτρικό ποδήλατο, επικαλούμενο πηγές του τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η είδηση του θανάτου του Αντρίι Παρούμπι ώθησε πολλούς στην Ουκρανία, ιδίως αξιωματούχους και πολιτικούς, να αποτίσουν φόρο τιμής στο θύμα.

Η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο έκανε λόγο για «πατριώτη» που «είχε μεγάλη συμβολή στον σχηματισμό του κράτους μας».

Ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο από την πλευρά του τόνισε πως η δολοφονία διαπράχθηκε «στην καρδιά της Ουκρανίας», καταγγέλλοντας «πράξη τρομοκρατίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λονδίνο: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται 13χρονος μετά από επίθεση σε σχολείο – Ο λόγος εμπλοκής της αντιτρομοκρατικής
Ο ύποπτος συνελήφθη κοντά σε τζαμί μερικές ώρες μετά την επίθεση ενώ μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ»
Αστυνομικές δυνάμεις στο σχολείο του Λονδίνου όπου έγινε η επίθεση
Ο εφιάλτης του Επστάιν στοιχειώνει τη Νορβηγία – Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα νορβηγικά τηλεοπτικά δίκτυα φαίνονται άνθρωποι να μεταφέρουν χάρτινες κούτες έξω από το διαμέρισμα του Γιάγκλαντ στο Οσλο
Η Γκισλέιν Μάξγουελ και ο Τζέφρι Επστάιν
ΗΠΑ: Απολύθηκε ομοσπονδιακός εισαγγελέας μετά τον διορισμό του για να αντικαταστήσει «εκλεκτό» του Τραμπ
«Ο Αμερικανός πρόεδρος διορίζει εισαγγελείς., δείτε το Άρθρο ΙΙ του Συντάγματος, απολύεσαι, Ντόναλντ Κινσέλα» ανακοίνωσε το «νούμερο 2» του υπουργείου Δικαιοσύνης
REUTERS