Κόσμος

Πακιστάν: Φονική βομβιστική επίθεση με στόχο αξιωματικό της αστυνομίας

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα, σε βομβιστική επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού οχήματος στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια πολυσύχναστη αγορά της Κουέτα, της πρωτεύουσας του Μπαλουτσιστάν, όπου τοπικές αυτονομιστικές οργανώσεις και ισλαμιστικά κινήματα εξαπολύουν συχνά τέτοιες επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις του στρατού ή της αστυνομίας.

«Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε ένα μηχανάκι και πυροδοτήθηκε από απόσταση», ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Αζφάρ Μεχσάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Ο Ουασίμ Μπάιγκ, ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σάντεμαν, του μεγαλύτερου στην Κουέτα, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένα κοριτσάκι 5 ετών.

 

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με άλλον αξιωματικό της αστυνομίας, τον Σαφκάτ Τσίμα, ο στόχος ήταν το όχημα του εκτελούντα χρέη διευθυντή στην υπηρεσία αστυνομικών ερευνών, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο Κανταχάρι Μπαζάρ.

Το Μπαλουτσιστάν, η μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν, συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν. Εκτός από τις αυτονομιστικές οργανώσεις, στην περιοχή δρουν επίσης τζιχαντιστές, όπως η Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν.

Η επαρχία διαθέτει πλούσια κοιτάσματα μεταλλευμάτων και υδρογονανθράκων όμως οι κάτοικοί της, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, διαμαρτύρονται ότι έχουν περιθωριοποιηθεί και ότι οι φυσικοί πόροι που τους ανήκουν λεηλατούνται.

Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει πολλά έργα που εντάσσονται στον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), υποδομές για τις οποίες η Κίνα σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια. Συχνά ωστόσο αυτά τα κινεζικά έργα προκαλούν αντιδράσεις, ιδίως μεταξύ των αυτονομιστικών ομάδων που θεωρούν ότι οι ντόπιοι δεν έχουν κανένα όφελος από αυτά αφού στα περισσότερα απασχολούνται Κινέζοι εργάτες και όχι ντόπιοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χαμάς: Ο Νετανιάχου συνεχίζει να λέει μία «σειρά από ψέματα προσπαθώντας να αποκρύψει την αλήθεια»
Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει τη Γάζα, αλλά να «την απελευθερώσει από τη Χαμάς», κατηγορώντας τους επικριτές του για «παγκόσμια εκστρατεία ψεμάτων»
Μαχητές της Χαμάς
«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» - Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών
Με κοινή τους δήλωση οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 5 χωρών καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα - «Ανθρωπιστική καταστροφή αδιανόητου μεγέθους»
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 10
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι δεν θα δεχτούν μια «δεύτερη Γιάλτα»
Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο παρουσιάζουν το δικό τους σχέδιο ειρήνης και ξεκαθαρίζουν ότι το Κίεβο πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Ο Ζελένσκι απορρίπτει κάθε εδαφική παραχώρηση
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν 6