Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πεσκόφ: Οξυμένη η προσοχή μας στην πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ανακοίνωση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η Κομισιόν αποφαίνεται θετικά στο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στο Κίεβο, φαίνεται όμως ότι σήμανε συναγερμό στη Μόσχα.

Κι αυτό γιατί η Ρωσία, που θεωρητικά ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποτρέψει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, βλέπει με ανησυχία τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει αμυντικά ένα «δεύτερο ΝΑΤΟ», έχοντας στους κόλπους της και την Ουκρανία.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την οξυμένη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ».

«Υπάρχουν διάφοροι μετασχηματισμοί τους οποίους παρακολουθούμε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο», δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στην ΕΕ να ορίσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις προτού της χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις