Κόσμος

Πιο σκληρός από ποτέ ο Πούτιν κατά της Τουρκίας: Χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές προς όφελός της – Την προμηθεύουν με πετρέλαιο

- O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
- Κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία πως χρησιμοποιεί τους τρομοκράτες για να πετύχει τους στόχους της.
- Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να έχει οποιαδήποτε συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή με τον Ερντογάν ή τον Νταβούτογλου.
- Άφησε να εννοηθεί πως είναι κοντά σε συμφωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα για το θέμα της Συρίας.

Η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία συνέβη για να συνεχίσουν γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τόνισε πως δεν συνάντησε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη μέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Μόσχα επιθυμεί να σχηματίσει μια διευρυμένη συμμαχία χωρών ενάντια στην τρομοκρατία, ο Πούτιν δήλωσε: «Πάντα το υπερασπιζόμασταν αυτό», προσθέτοντας: «Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ενώ κάποια χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις για να πετύχει τους στόχους της».

Παράλληλα ο Πούτιν τόνισε πως η οικονομική υποστήριξη προς τους τρομοκράτες στη Συρία συνεχίζεται.

«Πρόσφατα λάβαμε κι άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανική κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως προσωπικά θλίβεται για την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.

«Πιστεύω πως όλοι μας θλιβόμαστε και με μένα με λυπεί καθώς προσωπικά έκανα αρκετές προσπάθειες για την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων (σ.σ. ρωσοτουρκικών) για αρκετά μεγάλη περίοδο», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. «Αλλά προβλήματα όντως υπάρχουν και έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό καιρό και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μέσα από διάλογο με τους τούρκους ομολόγους μας», επισήμανε.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης με τους ομολόγους του από το Περού, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Νότιο Κορέα, το Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοιες απόψεις για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως:«Συζητήσαμε κυρίως για τη Συρία και το πού πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής μας». Η συζήτηση περιστράφηκε σε «έναν κατάλογο οργανώσεων που θεωρούμε τρομοκρατικές, έναν κατάλογος οργανώσεων που εκπροσωπούν το “υγιές” κομμάτι της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και τις τακτικές των κοινών μας ενεργειών στο πολιτικό πεδίο (…) Σε γενικές γραμμές, εκτιμώ πως υπάρχει μια κατανόηση για την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε», σημείωσε.

«Αν μιλάμε για την ανάγκη μιας πολιτικής επίλυσης, είναι απαραίτητο να εργαστούμε για ένα Σύνταγμα, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την διασφάλιση της εποπτείας των αποτελεσμάτων», πρόσθεσε.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σάλος με τον Μπεν Στίλερ: Η παρεξηγημένη ανάρτηση του ηθοποιού που εξόργισε το διαδίκτυο και τους MAGA
Η ανάρτηση του Στίλερ έγινε 20 λεπτά μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο δείπνο των αντακριτών του Λευκού Οίκου αλλά αφορούσε τη νίκη της ομάδας μπάσκετ Νιου Γιορκ Νικς
Μπεν Στίλερ
Στη Ρωσία ο Αραγτσί: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ιράν
Από την Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν
O Αμπάς Αραγτσί
«Καμπανάκι» της Ισπανίας για τα αεροπορικά εισιτήρια: «Αγοράστε τώρα» γιατί έρχεται εκτόξευση τιμών
Η διατάραξη στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ώθησε τις τιμές προς τα πάνω κατά περίπου 50% μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια
Τζέικ Ράινερ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ μιλάει πρώτη φορά για τη δολοφονία των γονιών του – «Η ζωντανή μου κόλαση»
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε ένα παραλήρημα» - Ο διάσημος σκηνοθέτης και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον γιο τους και αδερφό του, Νικ Ράινερ
Ο Ρομπ Ράινερ με τη σύζυγό του Μισέλ και τον γιο τους Τζακ