Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: O Ζελένσκι θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να μιλήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν και οι θηριωδίες που σημειώθηκαν στην πόλη Μπούτσα. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε απευθείας σύνδεση ή με μαγνητοσκοπημένο βίντεο. Πρόκειται πάντως για την πρώτη παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου στο κορυφαίο όργανο του Οργανισμού από την ημέρα εισβολής της Ρωσίας. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η βρετανική διπλωματική αποστολή, που προεδρεύει από τον Απρίλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η βρετανική προεδρία του ΣΑ θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Θα εκθέσουμε τι είναι στ’ αλήθεια ο πόλεμος του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε η βρετανική διπλωματική αποστολή μέσω Twitter.

«Η Ρωσία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας διαμηνύει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το Κίεβο και δυτικές χώρες ερίζουν ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε σωρεία εγκλημάτων πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει μιλώντας για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

«Συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τη σφαγή στην Μπούτσα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτησή του στο Twitter. «Τόνισα ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς του ΟΗΕ για να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία και για να λογοδοτήσουν οι ρώσοι εγκληματίες πολέμου. Δεν υπάρχει καμία θέση για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν «αναστολή» συμμετοχής για τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αξίωσαν χθες την «αναστολή» της συμμετοχής της Ρωσίας στο φόρουμ αυτό του ΟΗΕ μετά τις «εικόνες από την Μπούτσα», όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Η πρόθεση των δύο χωρών είναι να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ «το συντομότερο δυνατόν — αυτή την εβδομάδα, πιθανόν από την Πέμπτη», είπε η αμερικανίδα πρεσβευτής τα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στον ρ/σ NPR, εκτιμώντας πως η εξέλιξη θα έχει πρακτική, εκτός από συμβολική, αξία.

Υπέρ της αμερικανικής πρωτοβουλίας τάχθηκε το Λονδίνο, με την επικεφαλής της διπλωματίας Λιζ Τρας να αναφέρει μέσω Twitter ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να παραμένει μέλος» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά τα στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου» και «ομαδικούς τάφους» στην Μπούτσα.

Τι λένε Γκουτέρες και Ρωσία

Ερωτηθείς για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, ο εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση. «Θα αφήσουμε στα κράτη μέλη να αποφασίσουν», προσθέτοντας ότι το «ανησυχητικό» είναι «το προηγούμενο που θα δημιουργούσε μια τέτοια ενέργεια». Όταν πιέστηκε να δώσει διευκρινίσεις, το απέφυγε.

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε «απίστευτη» την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο», είπε και πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποκλεισμού της Μόσχας από τα διεθνή φόρα «ούτε θα διευκολύνει ούτε θα ενθαρρύνει ούτε θα βοηθήσει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις