Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση στέλνει βαρύ οπλισμό λίγο πριν τη «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση στέλνει βαρύ οπλισμό λίγο πριν τη «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς

Στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν τα αεροπλάνα που ήδη διαθέτουν έχουν λάβει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο σχολιάζοντας τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τα όπλα που αποστέλλονται προς την εμπόλεμη χώρα.

Την ίδια ώρα, Βέλγιο και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν βαριά όπλα σε μια προσπάθεια η χώρα να εξοπλιστεί, καθώς αναμένεται νέα μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Βαρύ πυροβολικό στέλνει και ο Καναδάς. 

Σημειώνεται πως τις τελευταίες μέρες η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από το Ντονμπάς και είναι έκδηλη η ανησυχία πως ετοιμάζει μια μεγάλη μάχη στην περιοχή.

Η Ουκρανία έχει υπερβεί τις προσδοκίες των συμμάχων της και στρατιωτικών αναλυτών, όχι μόνο διατηρώντας επιχειρησιακή την Πολεμική της Αεροπορία σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά και επισκευάζοντας αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές και, κατά τα φαινόμενα, ενισχύοντας τον στόλο της.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, πάντως αναγνώρισε πώς έγιναν νέες παραδόσεις και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει σήμερα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο εβδομάδες.

«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση Τύπου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Κίρμπι διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο.

«Σίγουρα τους ενισχύσαμε με την αποστολή περισσότερων ανταλλακτικών που θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των αεροσκαφών τους, αλλά δεν έχουμε στείλει κανένα αεροσκάφος», δήλωσε.

Ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής

Ωστόσο, αυτό ενδέχεται σύντομα να αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια για τη μεταφορά ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονταν παλαιότερα για το Αφγανιστάν.

Πάνω από 50 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας παραμένει «διαφιλονικούμενος» εν μέρει λόγω της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των φορητών πυραύλων εδάφους – αέρος που προσέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Ουκρανία να διεξάγει πιο αποτελεσματική χερσαία επιχείρηση από ό,τι αν η Ρωσία είχε την κυριαρχία στους αιθέρες, και κατάφερε να αντιμετωπίσει από αέρος τις δυνάμεις των εισβολέων.

Βέλγιο και Ολλανδία στέλνουν βαριά όπλα

Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.

Ο Ντε Κρο χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας στο Ντονμπάς «απόλυτο ναδίρ» για την Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα καταστούν ακόμη πιο αυστηρές και ότι θα έχουν αντίκτυπο. «Αλλά αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο», πρόσθεσε.

Πάντως τόσο ο Ντε Κρο όσο και ο κ. Ρούτε φάνηκαν να είναι επιφυλακτικοί ως προς την ταχεία εισδοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσαν ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ έκριναν πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει εκτενή βοήθεια γι’ αυτή.

Καναδάς: Τους δίνουμε ό,τι χρειάζονται

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι από την αρχή (σ.σ. της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου) και ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα», διαβεβαίωσε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιου Μπράνσγουικ.

«Το πιο πρόσφατο ουκρανικό αίτημα στον Καναδά είναι να τους στείλουμε βαρύ πυροβολικό, εξαιτίας της φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή» και η καναδική κυβέρνηση θα το ικανοποιήσει, συνέχισε.

Ο καναδός πρωθυπουργός είπε πως θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Ο Τριντό ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο ακόμη 14 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων δυο κορών του. Τυχόν πόροι τους στην καναδική δικαιοδοσία θα παγώσουν και δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία στη χώρα. ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πανομοιότυπα τιμωρητικά μέτρα προ ημερών.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις