Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «ήπια προπαγάνδα» της Ρωσίας στον γαλλικό Τύπο

Μπούτσα Πόλεμος στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Οι τρόποι άσκησης της ρωσικής προπαγάνδας στη Γαλλία απασχολούν μερίδα του γαλλικού Τύπου. Στην εφημερίδα Le Monde η αναλύτρια Μαρί Πελτιέ, εξειδικευμένη σε ζητήματα συνωμοσιολογίας, θεωρεί ότι η ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία ασκείται μεθοδικά στη Γαλλία εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, εκτιμώντας ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά έχει επικεντρωθεί στην παραπληροφόρηση.

Σημειώνει επίσης ότι, όπως κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία η προπαγάνδα της Μόσχας εμφάνιζε τη Ρωσία ως το προπύργιο κατά του ισλαμισμού, έτσι και τώρα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εμφανίζει ως προπύργιο κατά του νεοναζισμού.

Ως προς τις σημερινές μορφές της φιλορωσικής προπαγάνδας, αναφέρει: «Μοιάζει με αυτό που κάποιοι αποκαλούν ήπια προπαγάνδα: “Δεν είμαι υπέρ του Πούτιν, αλλά…”. Δεν λέμε, ότι είμαστε υπέρ της Ρωσίας, αλλά καταδικάζουμε τα “δύο μέτρα και δύο σταθμά” της Δύσης… Επικρίνουμε τα ΜΜΕ που ασχολούνται πολύ με την Ουκρανία και διόλου με την Υεμένη».

«Δεν είναι τόσο παραπληροφόρηση, όσο αυτό που θα ονόμαζα απευαισθητοποίηση. Είναι η ρητορική που στοχεύει να μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα από τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν και στην πορεία να τον απαλλάξουμε. Είναι το όπλο της απαξίωσης» καταλήγει η Πελτιέ.

Από πλευράς της η εφημερίδα Le Parisien θεωρεί ότι από την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά, Γάλλοι αιρετοί εξυπηρετούν φιλορωσικά δίκτυα επιρροής, θέτοντας το ερώτημα αν είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι ή πεπεισμένοι ρωσόφιλοι».

Αφορμή μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική Γερουσία στις 11 Φεβρουαρίου, η οποία χαρακτηρίζεται ως “επιχείρηση ήπιας ισχύος” της Ρωσίας. Και αυτό διότι μεταξύ των διοργανωτών ήταν και ο Όλεγκ Βολότσκιν, ένας Ουκρανός βουλευτής από το κόμμα της αντιπολίτευσης, που θεωρείται από την κυβέρνηση Ζελένσκι ως ένας από τους “πλασιέ” του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις