Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει το ένα τρίτο των δυνάμεών της

Έχουν περάσει 80 μέρες από το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Έως σήμερα, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος και δύσκολα να μπορέσει να προχωρήσει στα σχέδιά της τις επόμενες μέρες.

Η Ρωσία έχει πιθανότατα χάσει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα». Αυτό υποστηρίζει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

«Παρά τις μικρής κλίμακας αρχικές προελάσεις, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ουσιαστικά εδαφικά κέρδη τον τελευταίο μήνα ενώ διατηρεί συνεχώς υψηλά επίπεδα φθοράς», σημειώνει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ρωσία έχει τώρα πιθανότατα υποστεί απώλειες ενός τρίτου της χερσαίας δύναμης μάχης που ανέπτυξε τον Φεβρουάριο», προσθέτει.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προσθέτει εξάλλου στην ανάρτησή του ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξανάγκασαν τους Ρώσους διοικητές να εγκαταλείψουν προέλασή τους στο Κίεβο, προτού κερδίσουν γρήγορα έδαφος στα βορειοανατολικά και τους εκδιώξουν από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην πόλη Ιζιούμ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, αν και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν αλλού στην περιοχή του Ντονμπάς, επίκεντρο του πολέμου τον τελευταίο μήνα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία καλής θέλησης» με τη Βεγγάζη για την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στη Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος του DEIK δήλωσε ότι η νέα συμφωνία με τη Λιβύη θα εμβαθύνει τη συνεργασία στην περιοχή, και ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των σχέσεων, ιδίως με το ανατολικό τμήμα της χώρας
Εικόνα πετρελαιοφόρου που φεύγει από τον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Ζουεϊτίνα στη Βεγγάζη 31
Daily Sabah: Η Τουρκία φαντασιώνεται περιφερειακή «ηγεμονία στη Μεσόγειο» – Η συνεργασία ισχύος με την Ισπανία που «εξαπλώνεται» από Γιβραλτάρ μέχρι Συρία
Βλέψεις για μία συνεργασία ισχύος με την Ισπανία έχει η Τουρκία, σύμφωνα με την Daily Sabah - Η επανασχεδίαση του χάρτη της Μεσογείου και οι βλέψεις για αποδυνάμωση του «μπλοκ» Γαλλία - Ελλάδα - Ισραήλ
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, Oruc Reis, στη Μεσόγειο