Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή που βρέχει βόμβες θερμίτη – έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή που βρέχει βόμβες θερμίτη – έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία

Τον γύρο των social media κάνει ένα βίντεο που δείχνει ότι την Ρωσία να «χτυπά» πόλη της Ουκρανία με βόμβες θερμίτη. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους τέτοιων όπλων, σημειώνοντας πως χρησιμοποιούνται για «τυφλά χτυπήματα». 

Το βίντεο με τις βόμβες θερμίτη – σύμφωνα με την express.co.uk – είναι από την πόλη Βουχλεντάρ (Vuhledar), περίπου 100 χλμ. βόρεια της Μπαχμούτ. Πρόκειται για πόλη «κλειδί» ανατολικά της Ουκρανίας, που πολιορκεί από την έναρξη του πολέμου η Ρωσία. 

Στο βίντεο φαίνεται η Μόσχα να χρησιμοποιεί βόμβες θερμίτη, προκειμένου να καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της πόλης. «Σταγόνες λευκού χρώματος» παρατηρήθηκαν πάνω από το χωριό Ozerne και μάλιστα το κατέγραψαν και πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Ουκρανός βουλευτής Roman Hryshchuk μοιράστηκε πλάνα από τη «βροχή» θερμίτη στα social media.

Δείτε το βίντεο: 

Σημειώνεται ότι ο θερμίτης είναι ένα μείγμα μεταλλικής δύναμης και οξειδίου του μετάλλου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών και καίγεται σε θερμοκρασία άνω των 2.400C. Είναι μάλιστα τόσο καυτό που μπορεί να κάψει το ατσάλι και το σκυρόδεμα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους αυτών των όπλων – λένε ότι πρόκειται για μια από τις πιο «σκληρές» τακτικές της Ρωσίας, καθώς τα όπλα θερμίτη μπορούν να προκαλέσουν «άμεσο και δια βίου ανθρώπινο πόνο».

Οι βόμβες θερμίτη μπορούν να εκτοξευθούν από επίγειους εκτοξευτές πυραύλων. Είναι όπλα αδιάκριτα που πλήττουν μεγάλες περιοχές και όχι ακριβείς στόχους. 

Παρόμοιες αναφορές υποστήριζαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε βόμβες θερμίτη τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από express.co.uk

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις