Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ισχυρή σαν βράχος» η φιλία με τη Ρωσία λέει η Κίνα

Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, είπε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος υπουργός στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.

«Ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία», εξήγησε ο Ουάνγκ.

Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει «εισβολή», ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες να σεβαστούν «τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της».

Ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι τα αίτια «της κατάστασης στην Ουκρανία» είναι «περίπλοκα» και δεν δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί.

«Η επίλυση περίπλοκων προβλημάτων απαιτεί ηρεμία και λογική και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να επιδεινώνουμε τις διαφωνίες», τόνισε ο Κινέζος υπουργός.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας θα προσφέρει «το συντομότερο δυνατό» βοήθεια στην Ουκρανία, υπογράμμισε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο μερικές ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπέγραψαν μια ευρεία συμφωνία διμερούς στρατηγικής συνεργασίας με στόχο να αντιταχθούν στην αμερικανική επιρροή. Παράλληλα οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι δεν θα υπάρχουν μεταξύ των χωρών τους «‘απαγορευμένες’ περιοχές συνεργασίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10