Κόσμος

Πορτογαλία: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα, απομακρύνθηκαν 1.400 κάτοικοι

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη και περίπου 1.400 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του, καθώς οι μεγάλες φωτιές που μαίνονται στην νότια Πορτογαλία συνεχίζει να καίει για τέταρτη μέρα. 

Εκατοντάδες πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές στην Πορτογαλία, ενώ εννιά πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στον δήμο Οντμίρα, στην περιφέρεια Αλεντέζου, όμως εξαπλώθηκε νότια, προς την Αλγκάρβε, τον πιο πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό στην Πορτογαλία. Στην επιχείρηση για να ελεγχθεί συμμετέχουν κάπου 800 πυροσβέστες και 12 αεροσκάφη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι περιπλέκουν την κατάσταση. Οι φλόγες έχουν απανθρακώσει κάπου 67.000 στρέμματα. Προτού δύσει ο ήλιος χθες, είχε ήδη σκοτεινιάσει στην Οντμίρα, εξαιτίας του πυκνού καπνού.

Ο δήμαρχος Έλντερ Γκερέιρου χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη, δύσκολη και περίπλοκη», ενώ ο αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας Ζουζέ Χιμπέιρου δήλωσε πως πρέπει να γίνει «πολλή δουλειά» για να ελεγχθεί η κατάσταση.

A view of burned buildings from a wildfire in Proenca-a-Nova, Portugal, August 6, 2023. REUTERS

Δεκαεννιά μικρά χωριά, τέσσερις εγκαταστάσεις υποδοχής τουριστών και κατασκήνωση αποφασίστηκε να εκκενωθούν προληπτικά. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε χθες ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβόνας, κηρύσσοντας κόκκινο συναγερμό. Το μέτρο αφορά 120 δήμους.

FILE PHOTO: A firefighter and locals try to extinguish a wildfire in Cascais, Portugal, July 25, 2023. REUTERS

Η υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκάσπαρ προειδοποίησε πως «οι καιρικές συνθήκες που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες» σημαίνουν πως «ακόμη κι ένα μικρό [σ.σ. μέτωπο φωτιάς] μπορεί να γίνει μεγάλο».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν σήμερα κατά τόπους ακόμη και τους 41° Κελσίου.

Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι, σφοδρότεροι και εκδηλώνονται και σε άλλες εποχές του χρόνου πέραν του καλοκαιριού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 24 λεπτά
6
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2