Κόσμος

Πορτογαλία: Πρωτιά των σοσιαλιστών αλλά χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία παραμένουν το φαβορί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα φέρεται να εξασφαλίζει το 35,5% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Multidados για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου TVI που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο μιας άλλης δημοσκόπησης της εταιρείας Pitagorica την περασμένη εβδομάδα, που εμφανίζει τους Σοσιαλιστές με 43,2%, το υψηλότερο ποσοστό όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 20,3%, σύμφωνα με την Multidados, ενώ η δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας της εταιρείας Pitagorica τους έδινε το 21,6%.

Η συμμαχία του 2015

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί τους από τη συντηρητική συμμαχία CDS-PP (Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο – Λαϊκό Κόμμα) είχαν συγκυβερνήσει πριν από τις τελευταίες εκλογές του 2015 σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας την οποία κλήθηκαν να εφαρμόσουν βάσει ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης.

Ο συνδυασμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την οικονομική ανάπτυξη -που τελικά αφορούσε λίγους- που εφάρμοσαν οι Σοσιαλιστές χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες αλλά και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ο ρυθμός ανάπτυξης εμφάνισε ελαφρά επιβράδυνση από το 2017, αλλά και πάλι αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η δημοσκόπηση της Multidados είναι η πρώτη που διενεργείται ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα κατανομής των εδρών που ισχύει στη χώρα, η απόλυτη πλειοψηφία επιτυγχάνεται με ποσοστό 42%- 45% των ψήφων.

Η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας θα επέτρεπε στους Σοσιαλιστές να διατηρήσουν πολιτικές ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων από το εξωτερικό.

Αλλά με 35,5% των ψήφων οι Σοσιαλιστές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν τη στήριξη άλλου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μείωση ποσοστού για τα μικρότερα συνεργαζόμενα κόμματα

Όταν οι Σοσιαλιστές ανήλθαν στην εξουσία το 2015 κέρδισαν την κοινοβουλευτική στήριξη δύο αριστερών κομμάτων, του Αριστερού Μπλοκ και των Κομμουνιστών. Τα κόμματα αυτά εμφανίζουν ποσοστά αποδοχής 14,7% και 5,6% αντίστοιχα, με βάση τη δημοσκόπηση της Multidados, σε σύγκριση με 9,2% και 6,8% που είχαν στη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας από την εταιρεία Pitagorica.

Ένας πιθανός ρυθμιστικός παράγοντας είναι το κόμμα ΡΑΝ (Πρόσωπα-Ζώα-Φύση), που σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση θα λάμβανε 7,9% στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το κόμμα αυτό κέρδισε μια έδρα στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Στη δημοσκόπηση της Multidados ρωτήθηκαν 800 ψηφοφόροι κατά το διάστημα 18-28 Ιουλίου. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 3,5%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ και Ζελένσκι συζήτησαν για συνολική ειρηνευτική συμφωνία: «Συμφωνούμε όλοι σε αυτό, αν πάει καλά θα βρεθούμε με Πούτιν»
Το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι - Η πρώτη ανάρτηση του Αμερικανού μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα - Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία και Ιταλία ετοιμάζουν κοινή δήλωση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
4
Γκάφα το χειροκρότημα του Τραμπ στον Πούτιν: Ο Λευκός Οίκος «έκοψε» το στιγμιότυπο από τα βίντεο στο μοντάζ
Αν και ο Λευκός Οίκος έτρεξε να μαζέψει τα αμάζευτα, το Κρεμλίνο είπε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ και να δημοσιεύσει γρήγορα τις φωτογραφίες ώστε να μείνουν στην ιστορία
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για τη συνάντηση με τον Πούτιν στην Αλάσκα – Συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα στις ΗΠΑ
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Αμερικάνου με τον Ουκρανό ομόλογό του - Η πρώτη αντίδραση του Ζελένσκι μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα - Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ
1
«Ο θρίαμβος του Πούτιν»: Γιατί η σύνοδος στην Αλάσκα αποδείχθηκε τεράστιο λάθος για τον Τραμπ και τι κέρδισε ο Ρώσος από αυτήν
Η ανάλυση του Politico για τη συνάντηση των ηγετών - Ο Ρώσος κατάφερε να αποφύγει την οργή του Αμερικάνου, να αναβάλει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων και να συνεχίσει να κάνει τα όσα επιθυμεί
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
53