Κόσμος

ΠΟΥ: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παραμένουν απρόσιτα για τις φτωχές χώρες

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παραμένουν απρόσιτα για τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η δήλωση αυτή έρχεται στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύσταση του μηχανισμού παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX).

“Σχεδόν 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από το 81% έχουν πάει στις χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν λάβει μόλις το 0,3%”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σχετικά με τον Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT), που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.

Ο Τέντρος έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις ανισότητες στην διανομή των εμβολίων και έχει καλέσει τις πλουσιότερες χώρες να μοιραστούν το πλεόνασμα των εμβολίων τους για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία.

Το COVAX, το οποίο έχει παραδώσει 40,5 εκατομμύρια δόσεις σε 118 περιοχές σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, στοχεύει στη διασφάλιση δύο δισεκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του 2021.

Χθες, το COVAX, το οποίο συνεργάζεται με την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi) και με τον ΠΟΥ, ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις προμήθειές της εμβολίων για τις φτωχές χώρες από νέους παρασκευαστές καθώς στοχεύει να μετριάσει τα προβλήματα στις προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca από την Ινδία, του βασικού μέχρι στιγμής εμβολίου της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Περού: Ανεπιθύμητη από το Κογκρέσο η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ – Κηρύχθηκε «persona non grata»
Η Λίμα κατηγορεί την Κλαούντια Σέινμπαουμ για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, τρεις ημέρες μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ
Σουηδία: Διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του αεροδρομίου του Γκέτεμποργκ μετά τον εντοπισμό drone
Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις του την Πέμπτη, μετά την εμφάνιση ενός ή περισσότερων drone στον εναέριο χώρο – Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
drone