Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πούτιν σε Ερντογάν: Μην παρακάμψεις τη συνθήκη του Μοντρέ – Συζήτηση και για την «καυτή» Ουκρανία

Πούτιν

Σε ιδιαίτερα θερμή εξελίσσεται η Μαύρη Θάλασσα, ρίχνοντας όμως σκιές στην σχέση Ρωσίας – Τουρκίας.

Το σκηνικό συνθέτουν η σημερινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή, οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και τα σχέδια Ερντογάν για τη νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση των 104 απόστρατων Ναυάρχων.

Μοιραία λοιπόν η Συνθήκη του Μοντρέ που ορίζει το καθεστώς στα Δαρδανέλια, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε την σημασία να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ, υπό το φως του σχεδίων της Άγκυρας να κατασκευάσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

click4more Ρωσία: Οσο χρειάζεται θα μείνουν οι στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, στις οποίες αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνομιλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου κατόπιν παράκλησης του Ερντογάν ο Ρώσος πρόεδρος «εξέθεσε τις ρωσικές προσεγγίσεις στην επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης» και «υπογραμμίστηκε ότι η μόνη βάση για την διευθέτηση είναι το σύνολο των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μίνσκ του 2015».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της πώλησης και το ενδεχόμενο της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις