Κόσμος

“Πυρετός” για τη Διάσκεψη του Βερολίνου: Η Γερμανία κρατά εκτός συζητήσεων για την Λιβύη την Ελλάδα

Από την λίστα που γνωστοποίησε η Γερμανία λείπει η Ελλάδα. Κι αυτό παρά το επίσημο αίτημα της Αθήνας για συμμετοχή στη Διάσκεψη. Σε ανοιχτή γραμμή Βερολίνο και Μόσχα μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης Σάραζ - Χάφταρ. Στο τραπέζι και το θέμα του εμπάργκο όπλων, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει παραβιάσει η Τουρκία!

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για την προγραμματισμένη, την Κυριακή, διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη στη Λιβύη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί στη διάσκεψη η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».

Όπως έγινε γνωστό από το Βερολίνο, στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων:

  • οι ΗΠΑ,
  • η Ρωσία,
  • η Βρετανία,
  • η Γαλλία,
  • η Κίνα,
  • τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
  • η Τουρκία,
  • η Δημοκρατία του Κονγκό,
  • η Ιταλία,
  • η Αίγυπτος,
  • η Αλγερία,
  • τα Ηνωμένα Έθνη,
  • η Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • η Αφρικανική Ένωση και
  • ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Από την λίστα που γνωστοποίησε η Γερμανία λείπει η Ελλάδα, αν και όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ελλάδα έχει διατυπώσει επίσημο αίτημα για τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι στη διάσκεψη του Βερολίνου έχουν προσκληθεί ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγές αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς και ο ηγέτης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Ανοιχτή γραμμή Βερολίνου – Μόσχας για τη διάσκεψη

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου πρόεδρου για την Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Μόσχα Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ συζήτησαν σχετικά με τη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη και την προετοιμασία της, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας υπήρξε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Λιβύη και γύρω από αυτή με έμφαση στην προετοιμασία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών ενδολιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στην Μόσχα».

Όπως είναι γνωστό, χθες, Δευτέρα απέτυχε στη Μόσχα η προσπάθεια της Ρωσίας και της Τουρκίας να παρακινήσουν τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 5
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 28
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ομάδας που ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απολύθηκαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ