Κόσμος

Πύργος Γκρένφελ: Πόρισμα καταπέλτης για την τραγωδία με 72 νεκρούς στην πιο φονική πυρκαγιά της Βρετανίας

Το τελικό πόρισμα για την φονική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα επτά χρόνια μετά την τραγωδία με 72 νεκρούς.

Το πόρισμα κάνει λόγο για παραλείψεις της κυβέρνησης, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και των περισσότερων εταιριών που είχαν εμπλακεί στην επένδυση του εξωτερικού του κτηρίου με εύφλεκτο υλικό.

Εβδομήντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η πυρκαγιά κατέκαψε τους 23 ορόφους του συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών σε μία από τις πιο πλούσιες περιοχές του δυτικού Λονδίνου τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου 2017. Ήταν η πιο φονική πυρκαγιά σε κτήριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην πολυαναμενόμενη τελική έκθεσή της, η έρευνα επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την καταστροφή στις εταιρίες που είχαν εμπλακεί στη συντήρηση και την εξωτερική επένδυση του πύργου διαμερισμάτων, στις παραλείψεις τοπικών και εθνικών αρχών καθώς και σε εταιρίες που δολίως παρουσίασαν εύφλεκτα υλικά επένδυσης ως ασφαλή.

Ασκείται επίσης εκτεταμένη κριτική για χρόνια αδράνειας σχετικά με την πυρασφάλεια κτηριακών συγκροτημάτων μεγάλου ύψους και επιρρίπτονται ευθύνες γι’ αυτό στην κυβέρνηση, στην τοπική αρχή του Κένσινγκτον και του Τσέλσι, στη βιομηχανία, σε ρυθμιστικές αρχές, σε συγκεκριμένα άτομα και σε μια απροετοίμαστη πυροσβεστική υπηρεσία.

«Η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ ήταν η κορύφωση παραλείψεων επί δεκαετίες από την κεντρική κυβέρνηση και άλλα σώματα σε θέσεις ευθύνης στην κατασκευαστική βιομηχανία», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αριθμεί σχεδόν 1.700 σελίδες.

Επί χρόνια μετά την πύρινη κόλαση, επιζώντες και συγγενείς των θανόντων ζητούσαν εκείνοι που ευθύνονταν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη με ποινικές κατηγορίες. Όμως ενώ σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία 58 άτομα και 19 εταιρίες και οργανισμοί τελούν υπό έρευνα, διώξεις –μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία και απάτη– δεν έχουν ακόμη ασκηθεί λόγω της περιπλοκότητας και της ανάγκης να ληφθεί υπόψη η έκθεση της επιτροπής έρευνας.

«Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι φαντάζομαι τον αντίκτυπο μιας τόσο μακράς αστυνομικής έρευνας για τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών και για τους επιζώντες, όμως έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε την έρευνά μας σωστά», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός επίτροπος Στούαρτ Κάντι.

Το μεγαλύτερο μέρος της προφανούς ευθύνης επιρρίπτεται σε εκείνους που ενεπλάκησαν στην ανακαίνιση του πύργου με την εύφλεκτη επένδυση. Σύμφωνα με την έρευνα, το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio E, η κύρια κατασκευάστρια εταιρία Rydon, και η υπεργολαβική για την επένδυση του κτηρίου Harley φέρουν σημαντική ευθύνη για την καταστροφή.

Οι επιθεωρητές πυρασφάλειας Exova φέρουν επίσης ευθύνη για το ότι το κτήριο αφέθηκε «σε επικίνδυνη κατάσταση με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης». Το δημοτικό συμβούλιο του Κένσινγκτον και του Τσέλσι και η Tenant Management Organisation (ΤΜΟ), που διαχειρίζονταν το στεγαστικό απόθεμα της τοπικής αρχής, επικρίνονται επίσης.

Επέδειξαν αδιαφορία για τους κανονισμούς πυρασφάλειας επί χρόνια πριν από την πυρκαγιά και η TMO, η δύσκολη σχέση της οποίας με ορισμένους κατοίκους φαίνεται να είχε δημιουργήσει μια «τοξική ατμόσφαιρα», είχε επικεντρωθεί υπερβολικά στη μείωση του κόστους.

Ενώ η τοπική κοινότητα και εθελοντικές ομάδες επαινούνται για την παροχή υποστήριξης, το συμβούλιο επικρίνεται επίσης για την αργή, μπερδεμένη και «εντελώς ακατάλληλη» απόκριση στο συμβάν.

Επικρίσεις διατυπώνονται επίσης για τις εταιρίες που κατασκεύασαν και πούλησαν την επένδυση ή τη μόνωση με αφρό του κτηρίου –οι Celotex, Kingspan, και η Arconic Architectural Products, η γαλλική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας Arconic. Η έρευνα καταλήγει πως υπήρξε «συστηματική ανεντιμότητα» από πλευράς τους.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τον Ιούλιο, 3.280 κτήρια ύψους 11 μέτρων ή παραπάνω εξακολουθούν να έχουν μη ασφαλή επένδυση, με τις εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη σε περισσότερα από τα δύο τρίτα από αυτά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ