Κόσμος

Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής του Τραμπ “μιλούσε” με τον Ακάρ αλλά… η αλήθεια ήταν άλλη

Για τα καλά την "πάτησε" ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος νόμιζε ότι μιλούσε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και... εκφράστηκε ελεύθερα για τους Κούρδους.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εξελίχθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο ως γερουσιαστής που έγινε σημείο αναφοράς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο κι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την Τουρκία.

Ο ίδιος είχε ηγετικό ρόλο για όλα τα ζητήματα από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μέχρι την πρόσφατη επιθετική πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στα βόρεια της Συρίας.

Το τηλεφώνημα από… τον υπουργό

Έτσι, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άντρα για τον οποίο νόμιζε ότι ήταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τον Αύγουστο, δεν το θεώρησε ως κάτι ασυνήθιστο.

“Ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε κύριε υπουργέ,” είπε ο Γκρέιαμ. “Θέλω να το κάνω αυτό, μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους, αν μπορούμε,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο στο τηλεφώνημα αυτό, δεν ήταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.[read4more]

Αντί του Τούρκου ΥΠΑΜ, ήταν οι Ρώσοι φαρσέρ Αλεξέι Στολγιάροφ και Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, και εμφανίζονται με τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα “Λέξους και Βόβαν.”

Οι δύο κωμικοί που έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί τα τελευταία χρόνια από τα τηλεφωνήματα που κάνουν σε ανυποψίαστους πολιτικούς της Δύσης.

Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ.

Φάρσες με την “στάμπα” του… Κρεμλίνου;

Οι δύο κωμικοί έχουν κινήσει τις υποψίες ότι τα τηλεφωνήματά τους γίνονται μέσω βοήθειας που προσφέρει το Κρεμλίνο σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian.”

Ένας εκπρόσωπος του Σιφ είχε δηλώσει -την περίοδο εκείνη- ότι η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων “είχε ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου για την συζήτηση αυτή.”

Από την πλευρά του, ο Κέβιν Μπίσοπ εκπρόσωπος του Γκρέιαμ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του τηλεφωνήματος στο POLITICO.

“Έχουμε επιτυχώς σταματήσει αρκετές προσπάθειες [επίδοξων] φαρσέρ σε βάρος του Γερουσιαστή Γκρέιαμ και του γραφείου του, ενώ η συγκεκριμένη [προσπάθεια] έγινε μέσω κενών που υπάρχουν [στο σύστημα ελέγχου],” τόνισε ο ίδιος. “Τον κατέγραψαν,” παραδέχτηκε ο ίδιος εκπρόσωπος για τον αναφερόμενο γερουσιαστή.

Η ουσία της συζήτησης που είχε ο Γκρέιαμ με τον Στολιάροφ που υποδύονταν τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι σχετική με την κινητοποίηση του Γκρέιαμ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως τιμωρία κατά της επιθετικής ενέργειας της σε βάρος των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας.

“Απειλή οι Κούρδοι για την Τουρκία”

Ο Γκρέιαμ χαρακτήρισε τους Κούρδους “απειλή” για την Τουρκία στο τηλεφώνημα αυτό, ερχόμενος εμφανώς σε αντίθεση με τα όσα έχει ισχυριστεί δημοσίως κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο γερουσιαστής έκανε επίσης, αναφορά στο προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου Τραμπ για την υπόθεση της “τουρκικής τράπεζας” στο ίδιο τηλεφώνημα, που φαίνεται να σχετίζεται με την δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ και την εμπλοκή του Τούρκου-Ιρανού εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και πελάτη του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι.

Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον (τότε) υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (2017) να ασκήσει επιρροή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να εκπέσει η υπόθεση Ζαράμπ.

Η συζήτηση που είχαν οι Ρώσοι φαρσέρ με τον Γκρέιαμ που είναι άμεσος πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και το “αυτί” του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, εγείρει επίσης, προφανή ερωτηματικά για ενδεχόμενα αλλά ουσιαστικά κενά ασφάλειας.

Η υπόθεση αυτή, ενώ δεν είχε κάποιες συνέπειες για τους φαρσέρ, αποτελεί ένα ουσιαστικό παράδειγμα για την ευκολία με την οποία κακόβουλοι παράγοντες, μπορούν να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες από πολιτικούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς
Ανανεώθηκε πριν 9 λεπτά
1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 5
Το Ισραήλ «ισοπεδώνει» τη Γάζα στέλνοντας ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα με εκρηκτικά
Σε απόγνωση οι κάτοικοι που δεν έχουν που να πάνε - «Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα 9
Αμερικανικό χτύπημα σε ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά: Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε – τουλάχιστον τρία – πλήγματα εναντίον σκαφών τα οποία ανήκαν όπως διαβεβαίωσε σε διακινητές ναρκωτικών
Το ταχύπλοο που χτύπησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις
3
Ερντογάν: «Πιστεύω ότι η συνάντηση με τον Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό των πολέμων στην περιοχή μας»
«Θα συζητήσουμε πολλά θέματα με τη σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες έχουμε εκτεταμένες στρατηγικές σχέσεις, κυρίως στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 3