Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ρώμη: Τουρίστες πλήρωσαν 430€ για ένα γεύμα! Τους χρέωσαν φιλοδώρημα 80€

Ρώμη: Τουρίστες πλήρωσαν 430€ για ένα γεύμα! Τους χρέωσαν φιλοδώρημα 80€

Έτριβαν τα μάτια τους από την έκπληξη οι Ιάπωνες τουρίστες όταν έφτασε ο λογαριασμός ένα… γεύμα. Μια υπόθεση που προκαλεί σάλο στην Ιταλία και φέρνει… μέτρα.

Η είδηση έκανε το γύρω του internet και όχι άδικα. Ιάπωνες τουρίστες βρέθηκαν προ μεγάλης έκπληξης όταν αποφάσισαν να γευματίσουν στο ιστορικό Antico Caffe’ di Marte, στη Ρώμη.

Όταν τελείωσαν το γεύμα τους και ζήτησαν τον λογαριασμό, μάλλον μετάνιωσαν για την επιλογή τους. Η… «λυπητερή» ήταν (κρατηθείτε) 429,80 ευρώ. Δεν ήταν μόνο αυτή η δυσάρεστη έκπληξη. Καθώς κοίταξαν καλύτερα τον λογαριασμό, διαπίστωσαν πως το μαγαζί τους είχε χρεώσει στην τελική τιμή και φιλοδώρημα ύψους 80 ευρώ!

Η υπόθεση (ακόμη ένα κρούσμα φουσκωμένου λογαριασμού) προκάλεσε σάλο και η δημοτική αρχή της Ρώμης αποφάσισε να πάρει μέτρα κατά των «πονηρών» καταστηματαρχών, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα εξαπάτησης ανυποψίαστων τουριστών.

Μετά την καταγγελία και την κοινοποίηση, οι υπηρεσίες της δημαρχίας έκλεισαν προσωρινά το κατάστημα, ενώ κατά τη διάρκεια αυτοψίας ήρθαν αντιμέτωποι με άλλο ένα πρόβλημα. Το Antico Caffe’ di Marte είχε καταλάβει με τα τραπεζοκαθίσματά του μεγαλύτερη έκταση από την επιτρεπόμενη στο πεζοδρόμιο της οδού Banca di Santo Spirito.

Τελικά το κατάστημα ξαναλειτούργησε έπειτα από συμφωνία με τις δημοτικές Αρχές να αποσύρει τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα.

Μετά το επεισόδιο στο ιστορικό κατάστημα κοντά στο Καστέλο Σαντ’ Άντζελο, πλέον οι αρχές στη Ρώμη σκοπεύουν να επεκτείνουν και στις υπηρεσίες εστίασης ένα παλαιότερο μέτρο, ώστε να προστατεύονται οι ξένοι κι Ιταλοί τουρίστες από τέτοιου είδους εξαπατήσεις, που βασίζονται στην ιστορία της Αιώνιας Πόλης.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα ιστορικά καταστήματα του κέντρου που φέρουν ένα ειδικό σήμα που πιστοποιεί την αυθεντικότητα και παλαιότητά τους, και τα ιστορικά εστιατόρια και μπαρ θα έχουν την ίδια σήμανση.

Μάλιστα, η παλαιότητα αυτή θα επισημαίνεται και στους τουριστικούς και γαστρονομικούς οδηγούς της πόλης, έτσι ώστε να αποφεύγονται και άλλες παρεξηγήσεις, όσον αφορά τις διαφορές στις τιμές. Γιατί, πλέον το πόσο ακριβό είναι ένα εστιατόριο δεν θα αποδίδεται μόνον στο γεγονός ότι έχει έναν διάσημο σεφ, αλλά και λόγω “ιστορικότητας”.

Επίσης κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάσσεται και η χρήση των παραδοσιακών αυτών επιχειρήσεων απέναντι σε μία μεταβολή της φυσιογνωμίας του, λόγω αλλαγής του ιδιοκτήτη (Ιταλού, ή ξένου). Το μέτρο ενδεχομένως να εφαρμοσθεί και για όλα τα εστιατόρια του ιστορικού κέντρου.

Το μόνο που απομένει να γίνει γνωστό, είναι ποιος θα είναι ο φορέας και ποια τα κριτήρια για την απονομή της ειδικής σήμανσης. Είναι βέβαιο πως θα εξετασθούν οι κατάλογοι με τα φαγητά και η σχέση της τιμής με την ποιότητα των παρεχομένων πιάτων.

Παράλληλα θα ελεγχθούν οι υγειονομικές συνθήκες τους και η θέση που κατέχουν στον δημόσιο ιστό του κέντρου. Και φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι και η δημοτική Aρχή θα ασκεί εξονυχιστικούς ελέγχους, ώστε να τηρούνται τα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Il Messaggero, La Repubblica, Corriere della Sera, huffingtonpost.it

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις