Κόσμος

Ρωσία: Δεν επιδιώκει πυρηνικό πόλεμο ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά και η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν είναι για το συμφέρον της, ισχυρίστηκε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σε δηλώσεις του που μετέδωσαν σήμερα (23.9.2022) τα ρωσικά κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για την χρήση του περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της περασμένης Τετάρτης ότι «δεν μπλοφάρει» όταν λέει ότι θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειλείτο η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσαν ότι αφού οι υπό πλήρη ή μερική ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας όπου διεξάγονται από σήμερα «δημοψηφίσματα» ενσωματωθούν στη Ρωσία, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους από ουκρανικές δυνάμεις θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων εάν η Μόσχα αισθανθεί ότι αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή». Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατηγικά πυρηνικά όπλα, δηλαδή πυρηνικά όπλα μακρού βεληνεκούς.

Ωστόσο ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει «ανοικτή σύγκρουση» με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ και δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει επίσης τον κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι, παρά όλες τις δυσκολίες, θέλει να πιστεύει ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται στο χείλος «της αβύσσου ενός πυρηνικού πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «ελπίζει πως η Ουάσινγκτον γνωρίζει τις συνέπειες των προκλητικών της πράξεων», μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ καθώς σε μια τέτοια αντιπαράθεση δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές , δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Βενεντίκτοφ στην διάσκεψη για τα 60 χρόνια από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Σημειώνεται ότι κηρύσσοντας την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μάχεται μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά εναντίον των στρατιωτικών μέσων των δυτικών χωρών που υποστηρίζουν το Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δεξαμενόπλοιο τουρκικών συμφερόντων με ρωσικό πετρέλαιο φέρεται να χτυπήθηκε από drone κοντά στα Στενά του Βοσπόρου
Το πλοίο, με σημαία Σιέρα Λεόνε και την ονομασία Altura, είχε αναχωρήσει από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας στις 22 Μαρτίου, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους
πλοιο
Ραπάροντας, ο τραγουδιστής Μπαλέντρα Σαχ ορκίστηκε βουλευτής στο Νεπάλ και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας
«Η καρδιά μου ξεχειλίζει από θάρρος, το αίμα μου βράζει, τα αδέλφια μου είναι στο πλευρό μου, αυτή τη φορά θα υψωθούμε ψηλότερα», τραγουδάει στο νικητήριο βιντεοκλίπ
Ράπερ - Νεπάλ
Ρούτε: Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει εδώ και καιρό την απειλή του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν – Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Κίνα συνεργάζονται στενά με την Τεχεράνη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απάντησε διπλωματικά σε σχέση με τα όσα έχει πει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Συμμαχία
Μαρκ Ρούτε
Ένα εκατομμύριο Ιρανοί στρατιώτες έτοιμοι σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης από τις ΗΠΑ – «Δεν ξέρω αν θέλουμε τώρα συμφωνία» λέει ο Τραμπ – Για μη ρεαλιστική πρόταση μιλάει η Τεχεράνη
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις, χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Ντόναλντ Τραμπ 10
Τραμπ για Μαδούρο: «Θα αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες» – Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη
Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ η σημερινή ακροαματική διαδικασία αφορά διαδικαστικά θέματα, πριν από τη διεξαγωγή της δίκης
Νικολάς Μαδούρο