Κόσμος

Ρωσία: Γνωστός σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης!

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ σε 20 χρόνια κάθειρξης σε υψίστης ασφαλείας φυλακή για «τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, που η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία τον Απρίλιο του 2014, ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Ο Σεντσόφ, γεννηθείς στην Κριμαία, δήλωσε αθώος και κατήγγειλε την δίκη ως πολιτικά υποκινούμενη, εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τον ρόλο της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.
Το στρατοδικείο στην νοτιοδυτική ρωσική πόλη του Ροστόφ στο Ντον καταδίκασε και τον δεύτερο κατηγορούμενο στην υπόθεση Αλεξάντερ Κολτσένκο σε 10 χρόνια κάθειρξης. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινές κάθειρξης 23 ετών για τον Σεντσόφ και 12 ετών για τον Κολτσένκο.

εικόνες έδειξαν τους δύο άνδρες μέσα σε ένα κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, να γελάνε χλευαστικά όταν ανακοινώθηκε η καταδίκη τους. Έβαλαν τα χέρια τους ο ένας γύρω από τους ώμους του άλλου σε ένδειξη αλληλεγγύης και άρχισαν να τραγουδούν σε ελεύθερη απόδοση τον ουκρανικό εθνικό ύμνο.

«Σύμφωνα με τα λόγια του Όλεγκ Σεντσόφ – μια δίκη από τον κατακτητή δεν μπορεί να είναι δίκαιη υπό καμία έννοια», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. «Να είσαι δυνατός Όλεγκ! Θα έρθει η ώρα όταν εκείνοι που οργάνωσαν αυτήν την υποτιθέμενη δίκη θα καθίσουν οι ίδιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου», πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι εισαγγελείς καταδίκασαν τον Σεντσόφ για την οργάνωση «τρομοκρατικής ομάδας» στην Κριμαία για να αγωνιστεί να διώξει την Ρωσία από την χερσόνησο μετά την προσάρτηση. Ρώσοι ερευνητές ανέφεραν πως οι δύο έβαλαν φωτιά σε δύο γραφεία στην Κριμαία στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2014, ανάμεσα τους και ένα γραφείο του ρωσικού κυβερνώντος κόμματος “Ενωμένη Ρωσία” ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Οι άνδρες αντιμετωπίζουν μια άδικη δίκη με κατηγορίες «περί τρομοκρατίας», λόγω της αντίθετης στάσης τους στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας», ανέφερε η Διεθνής Αμνησία, αποδοκιμάζοντας τη δίκη. «Η στρατιωτική δίκη ήταν γεμάτη με παρατυπίες, μεταξύ άλλων σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη χρήση βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης για την απόσπαση ομολογίας», προσθέτει η διεθνής οργάνωση. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δύο ανήλικοι στην Ολλανδία κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας
Οι ανήλικοι κυκλοφορούσαν σε περιοχές της Χάγης όπου βρίσκονται τα γραφεία της ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol και της υπηρεσίας δικαστικής συνεργασίας Eurojust, καθώς και πολλές πρεσβείες, κρατώντας μία συσκευή που αποθηκεύει δεδομένα που στέλνονται μέσω ψηφιακών δικτύων
REUTERS
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου καταβάλλει εγγύηση αποφυλάκισης άνω των 14 εκ. δολαρίων
Πρόκειται για ποσό ρεκόρ στα χρονικά του Λιβάνου, καθιστώντας δυνατή την απελευθέρωση του Ριάντ Σαλαμέ που κατηγορήθηκε και παρέμεινε υπό κράτηση για ένα χρόνο
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμέ
Η Ουγγαρία διαψεύδει τις καταγγελίες της Ουκρανίας για παραβιάσεις από drones – Ο Ζελένσκι «έχει τρελαθεί με την αντιουγγρική εμμονή του»
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι, «ύποπτα drones, πραγματοποιούσαν ενδεχομένως αναγνωριστικές πτήσεις στις βιομηχανίες των μεθοριακών περιοχών της Ουκρανίας»
Drone