Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία: Μόλις είπε στους γιατρούς ότι είναι Ουκρανός εκείνοι κάλεσαν την Αστυνομία

Ρωσία: Μόλις είπε στους γιατρούς ότι είναι Ουκρανός εκείνοι κάλεσαν την Αστυνομία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο φοιτητής από την Οδησσό Γκέρμαν Περούτσκι βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από ψευδή καταγγελία των γιατρών των πρώτων βοηθειών, οι οποίοι θεώρησαν ότι είναι ένας ύποπτος «σωματώδης νέος από την Ουκρανία», όπως γράφει η εφημερίδα Novayagazeta.Europe, στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Ο δόκτορ είπε να σταλεί στην Μόρντορ!»

Ο 23χρονος Γκέρμαν έφθασε στην Μόσχα το 2016 και είναι φοιτητής του MPIT (Ινστιτούτο φυσικής και τεχνολογίας της Μόσχας).

Στις 17 Μαΐου ένοιωσε άσχημα με την καρδιά του, έπεσε η πίεσή του και έπρεπε να καλέσει γιατρό. Όμως αντί να παράσχουν στον νέο βοήθεια οι γιατροί, του πρότειναν να πάει στην κλινική στην περιοχή που μένει και μέσω του ασυρμάτου «ενημέρωσαν» την αστυνομία, λέγοντας ότι ο Γκέρμαν τους συνάντησε τάχα φορώντας μαύρη μπαλακλάβα, ενώ στο διαμέρισμα είδαν ότι υπήρχε ένα κουτί με καλώδια.

Όταν έφθασε η αστυνομία και ερεύνησε το σπίτι δεν βρήκαν τίποτα. Παρόλα αυτά τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου τον κράτησαν μερικές ώρες. Τον αποκαλούσαν «χαχόλο» (έτσι αποκαλούν υποτιμητικά τους Ουκρανούς- σ.σ), προσπάθησαν να διαπιστώσουν πώς βλέπει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως επίσημα χαρακτηρίζεται η εισβολή στην Ουκρανία-σ.σ) , ενώ στην συνέχεια τον φωτογράφισαν, του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και τον άφησαν ελεύθερο.

Η εφημερίδα μίλησε με τον νεαρό φοιτητή που αφηγήθηκε την περιπέτειά του με τους γιατρούς και την αστυνομία.

«Το βράδυ της 17ης Μαΐου κάλεσα τις πρώτες βοήθειες, οι γιατροί ήρθαν γρήγορα. Συμπεριφερόντουσαν με αγένεια και δεν ήθελαν να ασχοληθούν μαζί μου… Αίφνης άρχισαν να ενδιαφέρονται όταν τους είπα ότι είμαι από την Ουκρανία.. Άρχισαν να λένε ότι το τωρινό κύμα προσφύγων φέρνει στην χώρα την επιδημία της χολέρας και ότι οι Ουκρανοί έρχονται στην Ρωσία με τύφο. Τους είπα ότι είμαι φοιτητής και ότι είμαι στην Μόσχα ήδη πέντε χρόνια. Ηρέμησαν και έφυγαν…

Ύστερα από 10-15 λεπτά χτύπησε το κουδούνι στην πόρτα. Κάποιος από τους γείτονες άνοιξε την μεσόπορτα και είδα ότι είχαν έρθει αστυνομικοί. Μπήκα στο διαμέρισμα και κλείδωσα. Οι αστυνομικοί άρχισαν να χτυπάνε την πόρτα την δική μου και να μου λένε να ανοίξω.

Όταν ξεκίνησε η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» οι αστυνομικοί άρχισαν να επισκέπτονται διαμερίσματα και να ελέγχουν ποιοι είναι ξένοι. Είχαν έρθει και σε μένα , αλλά τότε δεν άνοιξα, και αυτή την τελευταία φορά δεν ήθελα να ανοίξω… Άρχισαν να μου λένε ότι πρέπει να ελέγξουν αν ζω νόμιμα… ;Yστερα από 20 λεπτά έκοψαν το ρεύμα και ζητούσαν από τους γείτονες να τους δώσουν το τηλέφωνο του διαχειριστή.

Το διαμέρισμα νοικιάζει επίσημα νόμιμα η κοπέλα μου που είναι επίσης από την Ουκρανία. Μένω συχνά μαζί της, και στο συμβόλαιο μίσθωσης αναφέρομαι ως συγκάτοικος, αλλά επίσημα είμαι εγγεγραμμένος ως ένοικος στην φοιτητική εστία».

Ο Γκέρμαν περιγράφει ότι η διαχειρίστρια έδωσε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, «εκείνος τηλεφώνησε και ζήτησε να ανοίξουμε στην αστυνομία, η οποία όπως είπε αν δεν ανοίγαμε θα καλούσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων για να ανοίξει την πόρτα», προκαλώντας πανικό στην κοπέλα του.

«Στη συνέχεια οι αστυνομικοί άρχισαν να λένε άλλα. Ότι οι γιατροί των πρώτων βοηθειών τους ανέφεραν ότι στο διαμέρισμα βρίσκεται “ένας σωματώδης νεαρός από την Ουκρανία που φοράει μπαλακλάβα και υπάρχει ένα κουτί από το οποίο κρέμονται καλώδια” και πρέπει να επαληθεύσουν τις πληροφορίες αυτές. Τους είπα έκπληκτος ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στο διαμέρισμα, αλλά εκείνοι άρχισαν να χτυπούν δυνατά την πόρτα…

Έπειτα από 40 λεπτά άρχισαν να φοβούνται για κάποιο λόγο να πλησιάσουν την πόρτα και μιλούσαν μαζί μου από το σημείο που είναι ο ανελκυστήρας, δηλαδή από απόσταση πέντε περίπου μέτρων από την πόρτα. Μιλούσαν μεταξύ τους κι έλεγαν “Κοντεύω να κατουρηθώ πάνω μου”. Δεν ξέρω τι φανταζόντουσαν».

«Αργότερα ήρθε κι άλλος αστυνομικός στον οποίο έλεγαν ότι στην αρχή μιλούσα μαζί τους και μετά ξαφνικά σιώπησα, ότι άκουσαν κάποιους θορύβους…»

Ύστερα από μία ώρα, λέει ο Γκέρμαν, η κοπέλα του, που πανικοβλήθηκε, του ζήτησε να ανοίξουν την πόρτα, πίσω από την οποία δεν ήταν κανένας, αλλά οι αστυνομικοί είχαν κρυφτεί πίσω από τον ανελκυστήρα με αλεξίσφαιρα γιλέκα, κρατώντας περίστροφα, και ήταν φοβισμένοι. «Η σκηνή ήταν κωμική. Δεν ήθελαν να μπουν και μου είπαν να πλησιάσω εγώ με τα χέρια ψηλά. Με κόλλησαν στον τοίχο, έψαξαν τις τσέπες μου και οι υπόλοιποι μπήκαν στο διαμέρισμα, όπου τα έκαναν όλα άνω κάτω. Μετά με οδήγησαν στο περιπολικό».

Ο νεαρός Ουκρανός περιγράφει ότι αφού έψαξαν όλο το σπίτι και δεν βρήκαν τίποτα ησύχασαν, όπως του είπε η κοπέλα του.

Ο Γκέρμαν παρέμεινε στο αστυνομικό τμήμα δύο ώρες, όπου αρχικά μιλούσε με τον αστυνομικό βάρδιας ο οποίος τον παρέδωσε στον συνεργάτη της ασφάλειας ο οποίος δεν ήθελε να τον αναλάβει και καθώς ήταν εκνευρισμένος καθώς θεωρούσε ότι θέλουν να του φορτώσουν κι άλλη δουλειά, έβριζε λέγοντας «Στα… τον θέλω αυτόν».

Η συμπεριφορά του, σύμφωνα με τον Γκέρμαν, «ήταν χονδροειδής, με αποκαλούσε “χαχόλο” “ηλίθιο” και κάθε φορά που του ζητούσα ένα ποτήρι νερό μ’ έστελνε στον διάβολο. Και αφού με φωτογράφισε, πήρε δακτυλικά αποτυπώματα, μου ζήτησε να γδυθώ και έψαχνε να δει αν έχω τατουάζ στο σώμα μου. Όσο πιο λίγο μιλάς τόσο πιο ακέραιος θα μείνεις. Ήταν φανερό ότι βαριόταν να συνεχίσει να μιλάει μαζί μου και με άφησε ελεύθερο, χωρίς να συντάξει παρόλα αυτά αναφορά σε βάρος μου».

Η εφημερίδα Novayagazeta.Europe δημοσιεύει όλο τον αποκαλυπτικό διάλογο του Ουκρανού φοιτητή με τον αστυνομικό ασφάλειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις