Κόσμος

Ρωσία: «Υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα» παραδέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία παράγει τα περισσότερα από τα φάρμακά της, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε σήμερα (24.1.2023) σε δηλώσεις του ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια από αυτά στα φαρμακεία αλλά και ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εξαιρούνται από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στις μεταφορές δυσχεραίνει την αποστολή των σκευασμάτων στη Ρωσία, επειδή υπάρχουν ζητήματα στην ασφάλιση και στα τελωνεία ενώ ισχύουν και άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως δηλώνουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας.

«Υπάρχει έλλειψη σε κάποια φάρμακα παρά το γεγονός ότι είδαμε την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων τα (πρώτα) τρία τρίμηνα της περασμένης χρονιάς να αυξάνεται κατά περίπου 22%», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Το 60% των φαρμάκων στην αγορά είναι εγχώρια σκευάσματα. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί έλλειμμα σε κάποια φάρμακα και οι τιμές έχουν αυξηθεί», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, οι Ρώσοι έσπευσαν να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν φάρμακα, με τους πολίτες να αγοράζουν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες φάρμακα αξίας ενός μήνα.

Η Ρωσία εισάγει επίσης μεγάλο μερίδιο του ιατρικού της εξοπλισμού, όπως βηματοδότες και συσκευές ραδιοθεραπείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, και η εξάρτησή της είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε ό,τι αφορά περισσότερο περίπλοκες συσκευές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo
«Θείο δώρο» για τους επιστήμονες η πρόσκρουση του πυραύλου στη Σελήνη – Ένα τυχαίο ατύχημα γίνεται σπάνιο επιστημονικό πείραμα
Οι ερευνητές ρίχνουν την προσοχή τους στα πετρώματα και την σκόνη του δορυφόρου - Πάνω από 220 τόνοι συντριμμιών εξοπλισμού βρίσκονται στο φεγγάρι μας
Στιγμιότυπο από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πυραύλου της Space X στη Σελήνη (Πηγή φωτογραφίας: video grab
5