Κόσμος

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις – Ποιος αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα

Η παραίτησή του υποβλήθηκε αφού τρία ακροδεξιά κόμματα σκόπευαν να καταθέσουν πρόταση για αποπομπή του

Ο απερχόμενος κεντρώος πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις παραιτήθηκε σήμερα (10.02.2025) καθώς σκληροπυρηνικά δεξιά αντιπολιτευόμενα κόμματα σχεδίαζαν να τον αποπέμψουν.

Η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία, βυθίστηκε σε θεσμικό χάος πέρυσι όταν ο ελάχιστα γνωστός επικριτής του ΝΑΤΟ ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Έπειτα από κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη –που διαψεύστηκαν από τη Μόσχα– το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τις εκλογές.

Καθώς οι δύο γύροι των επαναληπτικών εκλογών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 4 και 18 Μαΐου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως ο Γιοχάνις, η δεύτερη και τελευταία θητεία του οποίου έληξε στις 21 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου εκλεγεί ο διάδοχός του.

Όμως τον Ιανουάριο, τρία ακροδεξιά αντιπολιτευόμενα κόμματα, που ελέγχουν περίπου το 35% των κοινοβουλευτικών εδρών, κατέθεσαν πρόταση για αποπομπή του Γιοχάνις.

Καθώς ο Γιοχάνις δεν είναι και τόσο δημοφιλής, αναλυτές λένε πως ορισμένοι βουλευτές από φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να δώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην προσπάθεια της σκληροπυρηνικής δεξιάς.

«Το αίτημα [η πρόταση αποπομπής] θα έχει συνέπειες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Γιοχάνις στους δημοσιογράφους. «Προκειμένου να αποφύγει η Ρουμανία αυτή την ανούσια και αρνητική κρίση… παραιτούμαι από το αξίωμα του προέδρου».

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ιλίε Μπολόγιαν, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος που είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, θα αναλάβει προσωρινός πρόεδρος με περιορισμένες εξουσίες μέχρι τις εκλογές.

Οι τρεις σχηματισμοί της σκληροπυρηνικής δεξιάς, η υποστήριξη προς τους οποίους έχει αυξηθεί μετά την απροσδόκητη νίκη του Γκεοργκέσκου, χρησιμοποίησαν την εκστρατεία τους κατά του Γιοχάνις προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και να καταλάβουν την πολιτική ατζέντα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ