Κόσμος

Σάλος στα Σκόπια από τις καταγγελίες για εμπλοκή Γκρούεφκσι σε σκάνδαλο με μίζες

Σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του Νίκολα Γκρουέφσκι έκανε σήμερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της χώρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με την καταγγελία του αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεβ, ο η κυβέρνηση Γκρούεφσκι φέρεται να ζήτησε «μίζα» από την κινεζική εταιρεία «Sinohydro Corporation» για να λάβει συμβόλαια για την κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων στην ΠΓΔΜ και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό.

Παρουσίασε τηλεφωνικές συνομιλίες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι, στις οποίες οι δύο τους συζητούν για να ορίσουν το ύψος της «μίζας» που θα ζητήσουν από την κινέζικη εταιρεία, ώστε να της ανατεθεί η κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων.

Στις συνομιλίες, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών προτείνει στον Ν.Γκρούεφσκι να ζητηθεί «μίζα» 5% επί του κόστους κατασκευής των δύο αυτοκινητοδρόμων ή σε αριθμούς περίπου 25 εκατ. ευρώ.Ο κ.Γκρούεφσκι εμφανίζεται μάλιστα κάπως διστακτικός, λέγοντας στον υπουργό του «μήπως είναι πολλά;».

Η «Sinohydro Corporation», με νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο του 2013, ανέλαβε την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Μιλαντίνοβτσι- Στιπ (στο βορειο-κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ) και Κίτσεβο-Οχρίδα (στο δυτικό τμήμα της χώρας) έναντι 580 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση τους γίνεται με δάνειο 574 εκατ. ευρώ που έλαβε το δημόσιο της ΠΓΔΜ από την κινεζική Exim Bank.

Ο κ.Ζάεβ κατήγγειλε ακόμη, με βάση άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσιοποίησε, ότι σύμφωνα με εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΓΔΜ,το κόστος της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κίτσεβο-Οχρίδα υπολογίστηκε στα 270 εκατ. ευρώ, όμως ο κ.Γκρούεφσκι, σε συνεργασία με υπουργούς της κυβέρνησής του «εκτόξευσε» το κόστος του έργου στα 373 εκατ. ευρώ, δηλ. 103 εκατ.ευρώ περισσότερα από την αρχική εκτίμηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνδρας στην Βρετανία υποδυόταν την πρώην σύντροφό του στο Tinder και έστελνε αγνώστους σπίτι της για να την βιάσουν
Ο Άσαντ Χουσεΐν είχε συστηθεί με ψεύτικο όνομα στην 36χρονη, και αφού χώρισαν έστελνε μηνύματα σε άνδρες λέγοντάς τους να πάνε σπίτι της με την ψευδή δικαιολογία ότι πρόκειται για μια «σεξουαλική φαντασίωση» της
iStock
Οι ΗΠΑ έπληξαν και ακινητοποίησαν δύο τάνκερ του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ – Αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον δύο πετρελαιοφόρων με ιρανική σημαία που προσπαθούσαν να καταπλεύσουν σε ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στη Μέση Ανατολή